Washington Times, despre viitoarea moschee din București: „Principala grijă a românilor este că acest proiect se poate transforma oricând într-un loc pentru teroriști”

Washington Times, despre viitoarea moschee din București: „Principala grijă a românilor este că acest proiect se poate transforma oricând într-un loc pentru teroriști

La sfârșitul lunii iunie, oficialii români au semnat o înțelegere pentru a construi o moschee de 37.000 metri pătrați pe un teren din nordul Bucureștiului. Principala grijă a românilor este faptul că acest proiect se poate transforma oricând într-un loc pentru teroriști, notează Washington Times.

„Moscheea va deveni un loc de recrutare pentru islamiștii radicali, un loc propice pentru teroriști. Cu atâtea atacuri în jurul nostru, cum putem să fim siguri că nu se vor întoarce împotriva noastră într-o bună zi? „, a declarat Tudor Ionescu, liderul Noii Drepte.

Murat Iusuf, liderul a aproximativ 64.000 de musulmani în România, mai puțin de 1% din populația țării, a fost surprins de reacția românilor. Muftiul a fost convins că românii vor accepta acest proiect.

„M-am gândit la binele țării mele”, a spus Murat Iusuf, potrivit Washington Times. Ziarul american amintește în acest context că România este a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

Nici părerea lui Traian Băsescu, exprimată într-o postare pe Facebook, nu a fost trecută cu vederea „Probabil că nu vă puteți imagina o stație de metrou din București, la o oră de vârf, când un tânăr se detonează în numele lui Allah. „

Noua Dreaptă a organizat recent un protest împotriva acestui proiect, unde o mulțime de membri de partid au protestat. „România nu e o provincie turcească”, au strigat aceștia. Ei consideră că moscheea nu este destinată populației mici de musulmani din capitală, ci imigranților ilegali care au de gând să apară în anii următori.

Mulți specialiști privesc cu suspiciune finanțările pe care Turcia le oferă pentru moschei. Ankara a construit noi clădiri în zona Balcanilor pentru a resuscita imaginea influenței pe care o aveau sultanii otomani în acest spațiu.

Turcia cheltuie aproximativ 33 milioane de dolari pentru un nou centru Islamic în Tirana, Albania, cu o capacitate de 20.000, care este considerat cel mai mare centru Islamic din Balcani, în acest moment. Un alt proiect al Turciei, de finanțare a unei moschei, include un centru religios în Lanham, Maryland și o moschee pentru 1.500 de musulmani din Kardzhali, Bulgaria.

Multe critici au fost aduse și de musulmanii români. Un lider musulman, care preferă să rămână sub anonimat, a spus că nu a fost consultat pentru acest proiect și că este sceptic în ceea ce privește intențiile Turciei. De asemenea, nu înțelege de ce Ankara vrea să îi ajute pe musulmanii români.

Muftiul Murat Iusuf, descurajat de aceste controverse, a declarat că „este dreptul meu, ca cetățean român, să am un spațiu în capitală unde pot construi un loc de rugăciuni. Mai ales că acest lucru aduce beneficii și statului român, care poate controla activitatea religioasă. Dacă acest proiect va aduce prejudicii cetățenilor români, îl vom retrage.”

Premierul Victor Ponta susține acest proiect. „Îmi pare rău că în țara noastră încă mai există oameni iresponsabili care se joacă cu un subiect atât de sensibil precum pacea, respectul și solidaritatea pentru credință”, a declarat el. Victor Ponta a spus și că moscheea este o dovadă că România acceptă comunitatea musulmană.

Și Biserica Ortodoxă Română este susținătoarea acestui proiect. Liderii BOR au cerut la schimb Turciei un centru de pelerinaj ortodox, la Istanbul, inclusiv o capelă. Cererea a fost luată în considerare, însă momentan nu se știe cu certitudine dacă liderii români pot asigura spațiul în Istanbul.

„Statul român este cel care negociază, biserica nu este implicată în acest dialog”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica. Acesta a adăugat că „în România negocierile pentru moschee au fost mult mai rapide”.

În jur de 10.000 de musulmani trăiesc în București. Există cinci moschei în Capitală, iar cea mai veche dintre ele a fost construită în 1906. Diferite organizații islamice le-au construit pe celelalte după căderea comunismului.

(Valentina Bercaru)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Cel mai amenințat oraș din lume. Primul care poate fi distrus nuclear
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului