Zeci de persoane s-au interesat de înfierea tripleților abandonați la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin

Zeci de persoane s-au interesat de înfierea tripleților abandonați la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin
Publicat: 24/09/2015, 20:01

Cele trei fete au fost mutate din Maternitatea Drobeta Turnu Severin în Centrul de Urgență pentru Îngrijirea Minorilor al Direcției pentru Protecția Copilului Mehedinți, în cursul zilei de marți, și tot de atunci, zeci de persoane, majoritatea cu posibilități financiare, din țară și din străinătate au cerut detalii despre modul în care ele pot fi adoptate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Mehedinți, Angelica Boceanu, fetițele sunt sănătoase și nu au fost declarate adoptabile.

„Dacă părinții și rudele până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de îngrijirea și creșterea lor și, după expirarea termenului de 60 de zile, nu s-au răzgândit și nu au revocat această declarație, fetițele pot fi declarate adoptabile, după întocmirea planului individualizat de protecție cu finalitate adopție și înaintat dosarul la Tribunalul Mehedinți. A sunat foarte multă lume să întrebe dacă pot fi adoptate, cereri scrise nu există. Familiile trebuie să dețină un atestat valabil, în care să se precizeze că sunt atestate pentru a primi în adopție trei copii”, a explicat, joi, purtătorul de cuvânt al DGASPC Mehedinți.

Pe de altă parte, dacă cele trei fetițe nu sunt vizitate în centrul în care se găsesc timp de un an, nici de către părinți și nici de alte rude până la gradul IV, ele vor fi declarate adoptabile.

Poliția Județeană Mehedinți a deschis o anchetă pentru rele tratamente în cazul părinților fetițelor, aceștia având acasă alte două fete și doi băieți, cu toții minori.

Potrivit lui Marius Armeanu, viceprimarul comunei Jiana, unde locuiesc mama celor trei fetițe, Janeta Bența și tatăl acestora, Gheorghe Rădulescu, femeia ar fi născut până în prezent zece copii, trei dintre ei fiind dați la rude din localități din județele Mehedinți și Gorj.

„Rădulescu Gheorghe are șapte copii. Nu muncesc, trăiesc numai din ajutorul social. Am încercat să îi ducem la planning familial, au venit, le-am dat bani să își recunoască copiii, nu s-au dus, banii probabil i-au băut. La stat sunt înregistrați cu patru copii și primesc VMG (venit minim garantat) pentru șase: adică patru copii plus ei doi, iar pentru alți trei minori au alocația de stat. Am înțeles că s-a autosesizat și Poliția pentru că ar exista un minor prin comuna Șimian, unul în Motru, la sora tatălui, Rădulescu Gheorghe, și unul la Strehaia. Acești cetățeni de etnie romă circulă pe la rude. Cine le propune să mai lase câte un copil că au o situație mai bună decât a lor, lasă copilul. Întreabă despre el și probabil că le dau niște bani, puțini, să își cumpere câte ceva, dar asta nu înseamnă că sunt vânduți”, a declarat Marius Armeanu.

Viceprimarul a spus că, în urmă cu aproape un an, împreună cu asistentul social de la Primărie, i-a trimis pe femeia care a născut zece copii și pe tatăl copiilor la dispensarul din localitate pentru consiliere contraceptivă, dar la puțin timp femeia a rămas însărcinată cu tripleții, semn că a refuzat să ia pilulele contraceptive.

Familia respectivă locuiește în comuna Jiana, în condiții precare, într-o casă din chirpici, fără să aibă condiții minime de igienă.

Cele trei fetițe, care au primit numele de Cristina, Alexandra și Izabela, au venit pe lume în 29 august, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit cadrelor medicale, sarcina mamei a fost una fără probleme, nașterea a fost normală, dar mama le-a părăsit câteva zile mai târziu, motivând că nu are posibilități financiare să le întrețină, astfel încât cele trei fetițe au rămas în grija asistentelor din cadrul Secției Nou-Născuți a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin.

Întrucât au avut greutate mică, fetițele au fost ținute în maternitate, la incubator.

„Faptul că s-au născut tripleți este un lucru extraordinar de rar în Maternitatea din Turnu Severin. În al doilea rând, fetițele au fost cu greutate destul de mică, au stat în incubator circa trei săptămâni. Acum, cele mari, primele născute, au câte 3.000 de grame, iar cea mică, a treia, are 2.500 grame. Se apropie, evident, momentul externării. Aici a apărut o problemă, mama nu vrea să ia fetițele acasă, pe motiv că mai are trei copii acasă și că nu are cu ce să-i crească. Ideea aceasta a abandonului unor copii pe care îi faci este un lucru care se întâlnește numai la oameni, pentru că pe planeta asta niciun animal nu își părăsește copiii. În ultima vreme se constată o tendință crescută în a lăsa copiii în maternitate”, declara, luni, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, medicul Cristian Jianu.

Întrucât spitalul nu a avut fonduri pentru a cumpăra scutece și hăinuțe pentru cei trei bebeluși, asistentele din cadrul Secției nou-născuți au cumpărat din banii proprii.

Imediat după ce au fost abandonate de către mamă, cadrele medicale au făcut demersurile pentru ca fetițele să fie predate în custodie, către Direcția pentru Protecția Copilului Mehedinți.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, de la începutul anului 2015, un număr de 25 de bebeluși au fost abandonați după naștere, în maternitate, numărul fiind în creștere în comparație cu anii trecuți.

Aceleași surse au arătat că în Maternitatea din Drobeta Turnu Severin nu s-au născut tripleți în ultimii 20 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...