Zeci de transportatori protestează în fața ministerului Transporturilor. După referendum, vom fi 2.500 de mașini la București! COTAR discută cu reprezentanții lui Lucian Șova

Zeci de transportatori protestează în fața ministerului Transporturilor. După referendum, vom fi 2.500 de mașini la București! COTAR discută cu reprezentanții lui Lucian Șova
Publicat: 27/09/2018, 11:23
Actualizat: 29/10/2018, 23:50

Câteva zeci de transportatori protestează în fața ministerului de resort, între orele 9:00-15:00, spunând că sunt nemulțumiți de modul în care se acordă licențele pentru cursele de transport persoane județene și interjudețene.

Membrii Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) se află la ora transmiterii acestei știri la Comisia de Dialog Social cu reprezentanți din minister, unde se discută despre schimbarea reglementărilor privind transportul de pasageri. „Ni se reduc numărul de curse sau ne dispar”, a declarat pentru MEDIAFAX, unul dintre șoferii protestatari

„Am avut 300 de mașini, 300 din 500, pentru că nu au mai avut unde să le bage cei de la Poliția Rutieră, nu au avut spațiul necesar, conform protocolului”, a declarat pentru MEDIAFAX, Ion Comuși, vicepreședintele Confederației. Acesta s-a referit doar la numărul transportatorilor care au participat joi la miting.

„Peste două săptămâni, după referendum, vom fi 2.500 de mașini la București. Mâine, după protest, vom merge la Subcomisie, la Comisia de la Primărie, pentru aprobarea mitingului de săptămâna viitoare, miercuri și joi, iar peste două săptămâni avem 2.500 de oameni la București, cu mașini cu tot”, a precizat Comuși.

Săptămâna trecută, transportatorii au anunțat că vor protesta în zilele de 25 septembrie, 26 septembrie și 27 septembrie, cu 1.000 de autocare, dar au obținut autorizație doar pentru 26 și 27 septembrie, pentru un miting cu 500 de autocare.

Transportatorii sunt nemulțumiți că se discută modificarea reglementărilor privind transportul de persoane, atât interjudețean, cât și județean, așa cum sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 980/2011. Reglementările vizate sunt incluse într-un proiect legislativ care se află în dezbatere la Comisia de Dialog Social.

„Noi i-am cerut domnului ministru Șova un singur lucru: să scoată subpunctul de pe ordinea de zi și să îl pună într-o dezbatere publică. S-o discutăm, după cum este și normal și să cădem de comun acord, nu cum este neapărat mai bine pentru noi, ci pentru cetățean”, au menționat reprezentanții COTAR, anterior, într-un comunicat de presă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, săptămâna trecută că a primit nenumărate notificări de la Consiliul Concurenței care solicită, la acordarea licențelor pentru transporturile interjudețene de pasageri din România, eliminarea criteriului de vechime pe traseu.

„În România, astăzi și de mai mult de 15 ani, o companie, dacă este autorizată pentru transport de pasageri și își propune să facă transporturi de la București la Madrid, poate face acest lucru în maximum o săptămână, capătă toate autorizările. Dacă dorește să facă transport de la București la Iași, nu a putut să facă acest lucru niciodată și, în viziunea transportatorilor, care își propun să protesteze nici nu ar trebui să poată face acest lucru vreodată. Pentru că până acum criteriul de alocare a acestor trasee în exclusivitate a fost legat de vechimea pe trasee. Regulamentul european 1.370, care intră în vigoare la 1 iulie 2019, prevede ca accesul la piața transporturilor publice regulate de pasageri să fie liber. Proiectul de ordin pe care l-am promovat, și care se află în consultare publică, reglementează acest lucru. Nu pierde nimeni dreptul de a avea acces la piață, însă nici nu va mai fi împiedicat nimeni să aibă acces la piață”, a explicat Șova.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Bubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 12!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Avertisment teribil făcut de Alexandru Rafila! Situația se complică peste noapte în România! Se întâmplă...
Bill Gates a dat lovitura vieții. Totul s-a „copt” în plină pandemie. Toată planeta vuiește
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...