Zeci de transportatori protestează în fața ministerului Transporturilor. După referendum, vom fi 2.500 de mașini la București! COTAR discută cu reprezentanții lui Lucian Șova

Zeci de transportatori protestează în fața ministerului Transporturilor. După referendum, vom fi 2.500 de mașini la București! COTAR discută cu reprezentanții lui Lucian Șova
Publicat: 27/09/2018, 11:23
Actualizat: 29/10/2018, 23:50

Câteva zeci de transportatori protestează în fața ministerului de resort, între orele 9:00-15:00, spunând că sunt nemulțumiți de modul în care se acordă licențele pentru cursele de transport persoane județene și interjudețene.

Membrii Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) se află la ora transmiterii acestei știri la Comisia de Dialog Social cu reprezentanți din minister, unde se discută despre schimbarea reglementărilor privind transportul de pasageri. „Ni se reduc numărul de curse sau ne dispar”, a declarat pentru MEDIAFAX, unul dintre șoferii protestatari

„Am avut 300 de mașini, 300 din 500, pentru că nu au mai avut unde să le bage cei de la Poliția Rutieră, nu au avut spațiul necesar, conform protocolului”, a declarat pentru MEDIAFAX, Ion Comuși, vicepreședintele Confederației. Acesta s-a referit doar la numărul transportatorilor care au participat joi la miting.

„Peste două săptămâni, după referendum, vom fi 2.500 de mașini la București. Mâine, după protest, vom merge la Subcomisie, la Comisia de la Primărie, pentru aprobarea mitingului de săptămâna viitoare, miercuri și joi, iar peste două săptămâni avem 2.500 de oameni la București, cu mașini cu tot”, a precizat Comuși.

Săptămâna trecută, transportatorii au anunțat că vor protesta în zilele de 25 septembrie, 26 septembrie și 27 septembrie, cu 1.000 de autocare, dar au obținut autorizație doar pentru 26 și 27 septembrie, pentru un miting cu 500 de autocare.

Transportatorii sunt nemulțumiți că se discută modificarea reglementărilor privind transportul de persoane, atât interjudețean, cât și județean, așa cum sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 980/2011. Reglementările vizate sunt incluse într-un proiect legislativ care se află în dezbatere la Comisia de Dialog Social.

„Noi i-am cerut domnului ministru Șova un singur lucru: să scoată subpunctul de pe ordinea de zi și să îl pună într-o dezbatere publică. S-o discutăm, după cum este și normal și să cădem de comun acord, nu cum este neapărat mai bine pentru noi, ci pentru cetățean”, au menționat reprezentanții COTAR, anterior, într-un comunicat de presă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, săptămâna trecută că a primit nenumărate notificări de la Consiliul Concurenței care solicită, la acordarea licențelor pentru transporturile interjudețene de pasageri din România, eliminarea criteriului de vechime pe traseu.

„În România, astăzi și de mai mult de 15 ani, o companie, dacă este autorizată pentru transport de pasageri și își propune să facă transporturi de la București la Madrid, poate face acest lucru în maximum o săptămână, capătă toate autorizările. Dacă dorește să facă transport de la București la Iași, nu a putut să facă acest lucru niciodată și, în viziunea transportatorilor, care își propun să protesteze nici nu ar trebui să poată face acest lucru vreodată. Pentru că până acum criteriul de alocare a acestor trasee în exclusivitate a fost legat de vechimea pe trasee. Regulamentul european 1.370, care intră în vigoare la 1 iulie 2019, prevede ca accesul la piața transporturilor publice regulate de pasageri să fie liber. Proiectul de ordin pe care l-am promovat, și care se află în consultare publică, reglementează acest lucru. Nu pierde nimeni dreptul de a avea acces la piață, însă nici nu va mai fi împiedicat nimeni să aibă acces la piață”, a explicat Șova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare