Zidul Parlamentului, greu de DEMOLAT. Roger Waters a vrut să-l dărâme CU BAROSUL. Zona de agrement din jurul Casei Poporului rămâne doar UN VIS

Zidul Parlamentului, greu de DEMOLAT. Roger Waters a vrut să-l dărâme CU BAROSUL. Zona de agrement din jurul Casei Poporului rămâne doar UN VIS
Publicat: 30/09/2018, 16:58
Actualizat: 02/10/2018, 15:08

Vicepremierul Paul Stănescu (PSD), ministru al Dezvoltării Regionale, este de părere că gardul din jurul Parlamentului ar trebui să dispară.

„Mi se pare chiar o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o coloană a infinitului, cred că ar trebui să dispară gardurile, ar trebui să dispară multe lucruri de acolo, cred că într-un complex putem să avem un simbol care să ne reprezinte”, a declarat Stănescu, joi, prezent la un vernisaj găzduit de Muzeul Județean Olt din Slatina.

Demolarea zidului de beton din jurul Parlamentului și tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare și punct de atracție turistică a fost dezbătută de clasa politică încă din anul 2007. Problema securității Parlamentului și cea a fondurilor necesare lucrării de demolare și reamenajare a spațiului au fost principalele bariere în calea demolării gardului.

Fostul premier Adrian Năstase (PSD), fostul ministru Elena Udrea (PD-L), trei foști președinți ai Camerei Deputaților – Roberta Anastase (PD-L), Bogdan Olteanu (PNL) și Valeriu Zgonea (PSD) – și fostul președinte al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se numără printre cei care s-au implicat în dezbaterile pe acest subiect.

Elena Udrea a lansat ideea demolării zidului

Pe 9 iunie 2009, în timp ce era ministru al Turismului, Elena Udrea a lansat, într-o emisiune televizată, ideea dărâmării gardului din jurul Parlamentului și transformarea peluzei într-o zonă mult mai prietenoasă pentru turiștii străini.

După două săptămâni, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 26 iunie 2009, Secretarul General al instituției, Gheorghe Baciu, a prezentat o „Informare privind deschiderea Parlamentului către cetățean”, document în care s-a propus oficial dezafectarea zidului dinspre Piața Constituției.

„Accesul publicului va fi mult mai liber și se va face prin terase succesive legate între ele prin trept cu amenajări peisagistice”, potrivit planului prezentat, plan în care era prevăzut și un tunel care poate fi gazda unor expoziții.

Adrian Năstase, îngrijorat de securitate

Vicepreședinte al Camerei Deputaților, Adrian Năstase (PSD) a ridicat, în respectiva ședință, problema securității și a spus că SPP are multe rezerve.

„La un moment dat, știu că am discutat-o și eu cu câțiva dintre arhitecți. Exact cu ideea aceasta, de deschidere pe toată axa, și ideea nu este rea în sine. Dar eu cred că, înainte de a o lansa public, este nevoie să vedem cu toți cei care cunosc istoria acestei clădiri care ar fi implicațiile (…) Știu că cei din SPP, cei care asigură siguranța unei clădiri care este imensă, au avut foarte multe rezerve”, a explicat Năstase.

Și deputatul PNL Bogdan Olteanu a purtat discuții în acest sens, încă din anul 2007, când era președinte al Camerei Deputaților, dar ele au fost neconcludente.

„Acest spațiu, dacă este să-l amenajăm, trebuie amenajat ca un parc, în care oamenii să aibă acces. Aici trebuie să intervină Primăria Generală, trebuie să vedem în ce măsură vor sau nu vor. Eu am avut niște discuții la nivelul anului 2007 care au fost relativ neconcludente”, a declarat acesta.

Ulterior, în data de 5 iulie 2009, Adrian Năstase a publicat pe blogul său un articol pe tema gardului din jurul Parlamentului, în care a avansat un cost pentru demolare.

Costuri uriașe de demolare

„Costurile totale pentru demolare (gardul are o lungime de 2.860 m și o fundație de beton de 80 de cm adâncime), plus evacuarea molozului, plus distrugerea sistemului integrat de securitate perimetral, inclusiv valoarea construcției în sine, ar însemna aproximativ 27.000.000 RON„, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Subiectul dărâmării gardului din jurul Casei Poporului a revenit în ședința din 19 aprilie 2010 a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, când președintele de la acea vreme al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se declara de acord cu dărâmarea zidului Parlamentului.

„Nu cunosc în Europa vreun Parlament care să fie înconjurat cu ziduri. Cunosc măsurile de protecție”, spunea Geoană în ședință.

Ideea președintelui Senatului a fost susținută în ședință și de președintele de la acea vreme al Camerei Deputaților, Roberta Anastase (PD-L), care și-a exprimat opțiunea pentru deschiderea Parlamentului către cetățeni, și nu consolidarea unei eventuale temeri a noastră față de oameni.

Adrian Năstase a propus în acea ședință, în loc de dărâmarea gardului, apariția unor noi căi de acces în Parlament. „Dacă vrem să asigurăm afluirea populației către clădire, lucrul acesta se poate face foarte simplu prin spargerea unor găuri în gard. Noi putem să o facem fără să dărâmăm gardul. Lucrul acesta se poate face extrem de simplu”, a declarat deputatul PSD.

Zgonea și Roger Waters au lovit cu barosul în zidul Casei Poporului

Pe 28 august 2013, în prezența presei, președintele de la acea vreme al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (PSD), împreună cu muzicianul Roger Waters, membru în trupa rock Pink Floyd, au lovit cu un baros, într-un gest simbolic, zidul ce împrejmuiește clădirea Palatului Parlamentului.

Zgonea i-a dăruit lui Waters o bucățică din zidul Palatului Parlamentului, ca amintire a gestului simbolic făcut pentru ~ruperea ultimei bariere dintre Parlamentul României democratice și cetățeni”.

Ulterior, în iunie 2013, Camera Deputaților a lansat un concurs de proiecte pentru a deschide pentru vizitatori esplanada din curtea Parlamentului.

„Să fie o zonă de odihnă și de vizitare gratuită, de plimbare pentru bucureșteni. Nu vă gândiți la un kitsch. În toate parlamentele din Europa poți să ajungi cât mai aproape de acestea și nu se întâmplă nimic”,spunea atunci Zgonea.

Proiectul Camerei Deputaților nu a fost finalizat.

Contactat de Mediafax, Valeriu Zgonea nu a dorit să ofere mai multe informații. „Iertați-mă, eu nu mai fac politică”, a spus acesta.

Subiectul demolării gardului din jurul Parlamentului a revenit în spațiul public în septembrie 2015, când deputatul PNL Ovidiu Raețchi a propus tuturor candidaților la Primăria Generală a Capitalei să susțină dărâmarea zidului.

„Există acolo, în jurul Palatului Parlamentului și Catedralei Mântuirii Neamului, posibilitatea de a planta mii de copaci. Acest mare parc se va continua prin grădini similare în Parcul Izvor, care este insuficient fructificat, și în aria neîngrijită din jurul Casei Academiei. Acest lucru va asigura o veritabilă axă verde în București, pentru că Parcul Carol și Parcul Tineretului se află în apropiere”, afirma Raețchi, într-un comunicat de presă.

USR propune proiectul Parcul Uranus

Pe data de 14 decembrie 2017, Uniunea Salvați România a lansat proiectul Parcul Uranus care își propune „să transforme spațiul închis și totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis și democratic”. Proiectul realizat în colaborare cu arhitecți, urbaniști și peisagiști din Copenhaga și București prevedea inclusiv demolarea gardului Parlamentului.

Consilierul parlamentar Șerban Marinescu, coordonatorul proiectului, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax că USR va face în această toamnă o cerere oficială către președinții Camerei Deputaților și Senatului pentru demolarea zidului din jurul Palatului Parlamentului.

„Nu este o inițiativă legislativă, este o propunere pe care o facem către președinții celor două camere, pentru că decizia este administrativă, nu trebuie votată în Parlament. Acum, în toamnă, vrem să mergem să facem o cerere oficială, nu am făcut până acum asta”, a declarat Marinescu.

foto: captură youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații