Zilele libere dintre 1 Mai și Paște nu ajută turismul intern, dar stimulează plecările în străinătate

Redactor:
Liviu Iancu
Zilele libere dintre 1 Mai și Paște nu ajută turismul intern, dar stimulează plecările în străinătate
Zilele libere acordate de stat pe 2 și 3 mai nu îi vor determina pe români să stea în stațiunile din țară 5-6 zile, astfel că nu se va înregistra nicio creștere a turismului intern, potrivit Federației Patronatelor din Turism (FPTR), care estimează o cerere mai mare pentru sejururile în străinătate.

Zilele libere acordate de stat pe 2 și 3 mai nu îi vor determina pe români să stea în stațiunile din țară 5-6 zile, astfel că nu se va înregistra nicio creștere a turismului intern, potrivit Federației Patronatelor din Turism (FPTR), care estimează o cerere mai mare pentru sejururile în străinătate.

„Oamenii nu își vor putea oferi pachete lungi în stațiunile din țară, mai ales pe litoral în această perioadă, și vor rămâne cantonați pe o singură sărbătoare. Va fi probabil o creștere de 1 Mai, dar unii turiști nu vor avea bani să stea atât de mult la mare încât să prindă și Paștele. Cred că pentru Paște vor fi scăderi față de anul trecut”, a declarat agenției MEDIAFAX Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

După Revelion, 1 Mai și Paștele ocupă locurile doi și trei în topul sărbătorilor care atrag turiști. Potrivit datelor FPTR, anul trecut de 1 Mai au fost în excursii în țară aproape 80.000 de români, iar cei mai mulți dintre ei au ales litoralul. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinații externe, în topul preferințelor find Bulgaria.

De Paște aproape 65.000 de români care au mers în vacanțe în țară și peste 7.000 în străinătate.

FPTR estimează o creștere până la 90.000 a numărului de turiști de 1 Mai și o scădere până la 50.000 a celor de Paște. În total, ar urma să meargă în vacanțe în țară, cumulat de 1 Mai și Paște, în jur de 140.000 de români, nivel inferior celor care au fost în stațiunile interne anul trecut de 1 Mai și Paște.

„Chiar dacă vor fi mai puțini turiști, încasările nu vor scădea, pentru că aceia care vor veni vor sta ceva mai mult decât ar fi stat de 1 Mai sau de Paște. Vor fi în schimb creșteri pentru vacanțele în străinătate, ținând cont că cei care pleacă peste granițe au mai mulți bani și au nevoie de mai mult timp pentru vacanță”, a spus Răducan.

Tendința ascendentă pentru cererea de vacanțe în străinătate este confirmată și de Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, unul dintre cei mai mari turoperatori pe segmentul outgoing.

„Este foarte mare cererea pentru vacanțe externe pentru începutul lui mai. Chiar și fără aceste zile libere, faptul că 1 Mai este foarte apropiat de Paște a dus la o creștere a cererii cum nu s-a mai întâmplat din 2008, când de asemenea cele două sărbători au fost apropiate ca dată”, a spus Pandel.

El a afirmat că charterele pentru destinații externe pe care le-a programat pentru prima săptămână din mai s-au umplut deja și a fost nevoit să suplimenteze zborurile.

Guvernul va declara zilele de 2 și 3 mai 2013 drept zile libere, conform unui proiect de hotărâre introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri.

Proiectul de act normativ a fost intrdus pe lista documentelor care ar putea fi aprobate, miercuri, de Guvern.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a cerut Guvernului să declare 2 și 3 mai drept zile libere, pentru ca ziua liberă 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paște, din 5 mai.

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Locul din România unde coșurile sunt interzise în supermarket. Motivul e incredibil
Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe...
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
ȘOCANT! Ce probleme are Silviu Biriș din cauza divorțului. Este halucinant...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
De ce a ajuns Selena, fiica lui Alex Bodi, în grija Biancăi Drăgușanu! Ce făcea...
Inchide