„Nașul inteligenței artificiale”, Geoffrey Hinton, și-a dat demisia de la Google: „Cred că chatboții vor fi mai inteligenți decât noi”

„Nașul inteligenței artificiale”, Geoffrey Hinton, și-a dat demisia de la Google: „Cred că chatboții vor fi mai inteligenți decât noi”
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 02/05/2023, 15:01
Actualizat: 02/05/2023, 15:02

Geoffrey Hinton, considerat a fi „nașul inteligenței artificiale (AI)”, și-a dat demisia de la Google, și a avertizat în legătură cu pericolele „destul de înfricoșătoare” care se ascund în spatele evoluțiilor din domeniu.

Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, și-a anunțat demisia de la Google, într-o declarație pentru New York Times, spunând că acum regretă munca pe care a făcut-o. Ulterior, într-o precizare de presă oferită pentru jurnaliștii BBC, a subliniat că unele dintre pericolele chatbot-urilor sunt „destul de înfricoșătoare”.

„În acest moment, ei nu sunt mai inteligenți decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că vor fi în curând”, a punctat Hinton.

Hinton a spus, în același context, că vârsta lui a jucat un factor decisiv în decizia sa de a părăsi gigantul tehnologic Google: „Am 75 de ani, așa că este timpul să mă pensionez”.

Cercetările de pionierat ale lui Geoffrey Hinton în domeniul învățării profunde și al rețelelor neuronale au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligență artificială precum ChatGPT, precizează BBC.

În inteligența artificială (AI), rețelele neuronale sunt sisteme care sunt similare cu creierul uman prin modul în care învață și procesează informații. Ele permit AI să învețe din experiență, așa cum ar face o persoană. Aceasta se numește învățare profundă.

ChatGPT vs. oamenii de știință: ”Cum este afectată România?” | Foto - Profimedia Images
ChatGPT | Foto – Profimedia Images

„Acești chatboți pot ști mult mai mult decât orice persoană”

Informaticianul a declarat pentru BBC că chatboții ar putea depăși în curând nivelul de informații pe care îl poate reține creierul uman.

„În acest moment, ceea ce vedem este că lucruri precum GPT-4 eclipsează o persoană în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale pe care o are și o eclipsează cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raționamente simple.

Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm ca lucrurile să se îmbunătățească destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji în această privință”, a explicat Geoffrey Hinton.

În articolul din New York Times, doctorul Hinton a vorbit despre așa-ziși „actori răi” care ar încerca să folosească AI pentru „lucruri rele”.

Când a fost rugat de BBC să detalieze acest lucru, el a răspuns: „Acesta este doar scenariul cel mai rău, un fel de scenariu de coșmar. Vă puteți imagina, de exemplu, că un actor rău precum [președintele rus Vladimir] Putin a decis să le ofere roboților capacitatea de a-și crea propriile obiective secundare”.

Omul de știință a avertizat că acest lucru ar putea „crea în cele din urmă obiective secundare precum „Trebuie să obțin mai multă putere””.

El a adăugat: „Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Suntem sisteme biologice și acestea sunt sisteme digitale. Și marea diferență este că, cu sistemele digitale, ai multe copii ale aceluiași set de greutăți, același model al lumii. Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu. Așa că este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și ori de câte ori o persoană a învățat ceva, toată lumea știa automat asta. Și uite așa acești roboti de chat pot ști mult mai mult decât orice persoană.”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață