VIDEO| „Doctorii au vrut să-mi taie piciorul stâng. Ajunsesem să beau 4 litri de spirt pe zi”. Povestea lui Ghiță, tânărul care a băut primul litru de țuică la patru ani

Publicat: 07/09/2021, 09:00

„Alcoolul m-a înrobit și m-a prins în lanțurile lui.Orice făceam trebuia să beau”, își începe povestea Gheorghe Râpan care la patru ani și jumătate punea pe limbă primul strop de alcool. A început din curiozitate cu un litru de țuică și a intrat în comă la spital. Minunea face că tânărul a supraviețuit.

  • Al doilea contact cu alcoolul l-a avut la banchet în clasa a VIII-a din dorința de a ieși în evidență.
  • În clasa a IX-a era singurul elev de la țară și își dorea să se simtă accept de colegi, altfel că a început să iasă seara cu ei în club.
  • „Am vrut să ies în evidență. Nu puteam să vorbesc cu o fată din cauza timidități fără să consum alcool”, își amintește Gheorghe
  • În 2015 s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar medicii nu-i mai dădeau nicio șansă să se vindece.
  • Ești cu un picior în groapă, al doilea picior este pe mal, iar malul se rupe”, își amintește tânărul că îi spuneau medicii.

Gheorghe are 34 de ani și s-a născut în Suceava. Prietenii și apropiații îi spun Ghiță. La 18 ani a plecat să lucreze în Anglia, în construcții: „În Anglia făceam bani, dar oriunde mergeam la muncă miroseam a acool. Echipele cu care lucram știau că am ajuns un alcoolist și nu mai aveau încredere în mine”, povestește tânărul.

Când a revenit în România s-a angajat la firma unui verișor. Alcoolul îl prinsese în carapacele lui, iar drumul părea fără întoarcere: „Dacă mergeam dimineața la muncă trebuia să beau ca să am o anumită stare”.

”Am furat aurul din casă”

S-a îmbolnăvit de tuberculoză, tot din cauza alcoolului. A stat internat luni de zile în spital și a renunțat să consume alcool o perioadă.

După un an de zile a continuat să bea: un prim pahar de vin consumat  în primele săptămâni s-a transformat în litrii, iar sticlele de vin au fost schimbate cu spirtul medicinal.

Ajunsesem să-i forțez pe părinți să se ducă să-mi cumpere alcool. Văzând că nu am bani i-am furat lui tata niște aur din casă. El și-a dat seama că am furat aurul pentru că mă vedea că mă plimb cu taxiul și că aveam bani. De supărare a ajuns la spital. Supărările îi agravau boala”, spune Ghiță.

În 2017, Ghiță și-a pierdut părinții. Mama și tatăl lui s-au curățat în aceeași săptămână. Atunci Ghiță a fost internat la psihiatrie.

„Miercuri l-am înmormântat pe tata, iar sâmbătă spre duminică i s-a făcut rău mamei. Eu eram cu totul într-o altă lume.Duminică fratele meu a aflat că a murit. Am mers la o vecină să-i cer alcool și mi-a spus că mama e moartă. Când m-am oprit din băut, am intrat într-un sevraj urât. Mi-au zis că pot să merg la înmormântarea mamei dacă primesc un aviz din spital. Fratele meu nu a fost de acord. După ce am ieșit din spital am văzut paturile goale ale părinților”, își amintește Ghiță.

A continuat să bea, să fure alcool și să se îmbolnăvească. „Am venit acasă cu gândul că trebuie să beau. Fiind singur acasă la țară îmi degeraseră picioarele. M-am dus la un vecin și i-am furat o sticlă de țuică. A doua zi a chemat poliți, iar polițistul mi-a zis să mă ridic și i-am spus că nu pot. Aveam picioarele negre, cangrenate. M-au dus la chirurgie și mi-a zis doctorul că singura soluție este să-mi amputeze piciorul stâng. Nu am fost de acord”, mărturisește Ghiță.

Spirtul medicinal

După ce a ieșit din spital a mers la Suceava, să locuiască la verișorul lui. Chirurgul i-a spus să-și dezinfecteze rana în fiecare seară cu spirt medicical. Din acel moment Ghiță a început să simtă gustul spirtului. În primă fază i s-a făcut rău, apoi a început să caute toate farmarciile din localitate și să-și cumpere alcool.

„Am început să consum zilnic spirt medicinal, patru litri pe zi. Știau cu toții că nu aveam bani și se întrebau de unde veam. Într-un singur an am avut 27 de internări la psihiatrie. Mi-au zis că singura soluție este să mă interneze într-un ospiciu. Vecinii aveau bănuieli în privința mea. Vedeau că fac nevoile pe mine. Dacă îmi dădeau mâncare nu o voiam. Voiam bani ca să-mi cumpăr alcool”, spune Ghiță.

Drumul spre vindecare

A ajuns la Teen Challenge România în mai 2020, cu sprijinul verișorului lui. Nu înțelegea ce înseamnă dependența și ce căuta acolo. Ghiță era convins că este irecuperabil și totul se rula în mintea lui ca o bandă de film: sticle și alcool la nesfârșit.

„Când m-am trezit la Teen Challenge oamenii mă întrebau cum mă simt și nu înțelegeam de ce. Atunci m-am gândit cât de fain trăiesc oamenii ăștia aici. Atunci am zis să rămân. Le-am ascultat mărturiile și muzica pe care o ascultam în duminica aceea la slujbă m-a făcut să plâng”, spune tânărul de 34 de ani.

Aici a citit Biblia pentru prima oară. Și-a depășit frica și a învățat ce înseamnă acceptarea și răbădarea. La mai bine de un an după ce a terminat cursul Ghiță a rămas intern la centru și încearcă să-i ajute pe ceilalți și să-i întoarcă din drumul spre dependență.

„Dacă te deschizi față de oameni și Dumnezeu, El lucrează. Nu simțeam în Anglia pacea pe care o simt aici, deși acolo aveam bani mulți în buzunar.Aici am învățat ce înseamnă răbdarea și să mă accept așa cum sunt. ”, spune Ghiță.

Gândul a scris în prima parte a reportajului povestea lui Cătălin Niculae, fost dependent de droguri, dar și cum a luat naștere Centrul Teen Challenge România, acolo unde 16 tineri se luptă zi de zi să ducă o viață mai bună.

Cei care au nevoie de ajutor și vor să înceapă o viață fără dependență pot contacta centrul pe pagina de Facebook Teen Challenge Romania sau pot intra pe site-ul centrului.


Citește și VIDEO| Drumul către vindecare. Povestea unui fost dependent de heroină și etnobotanice: „Au început să-mi cadă unghiile și la televizor îmi citea soția

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Care ou provine de la găina cea mai sănătoasă. E foarte ușor să-ți dai seama
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Lista miniștrilor lui Dacian Cioloș: Stelian Ion revine la Justiție
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Adio, nuntă! Irina Tănase și Liviu Dragnea s-au despărțit? Blonda aruncă bomba
Alertă! Liviu Dragnea anulează căsătoria cu Irina Tănase. Ea a vorbit prima: E urât
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021