Ponta: Ideea Ministerului de Finanțe de a strânge informații de la cetățeni poate încuraja delațiunea. „Nu știu dacă funcționează la noi „

Ponta: Ideea Ministerului de Finanțe de a strânge informații de la cetățeni poate încuraja delațiunea. Nu știu dacă funcționează la noi
Publicat: 17/09/2012, 17:06
Actualizat: 04/02/2019, 06:36

Premierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanțelor de a strânge informații de la cetățeni ar putea încuraja delațiunea și nu va funcționa la fel de bine cum se întâmplă în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-ministrul a declarat, luni, la Târgu Jiu, într-o conferință de presă, că în străinătate sistemul respectiv se bazează pe spiritul civic al cetățenilor.

„Ideea cu pârâtul funcționează în alte țări. Nu știu dacă funcționează la noi pentru că acolo funcționează pe un spirit civic. La noi s-ar putea să funcționeze pe spiritul delațiunii”, a menționat premierul.

Ponta a precizat și că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întâi Guvernului astfel de idei și abia apoi să le facă publice prin intermediul presei.

„L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte nouă ideile și după aceea să le prezinte în presă”, a declarat prim-ministrul.

Românii care vor transmite Fiscului informații privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilități, așa cum se întâmplă și în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislația „denunțătorului” din Suedia.

„În Suedia vom analiza și sistemul denunțătorului, care funcționează de ani buni acolo și ar putea fi implementat și la noi”, a declarat Voinea pentru MEDIAFAX.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populația este stimulată fiscal să dea informații despre averea vecinilor, a cunoștințelor sau operațiunile unor companii.

„Acolo oamenii primesc la poștă scrisori în care sunt informați că au plătit un impozit X, dar li se tramite și dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii știu cel mai bine situația vecinilor și pentru cei care transmit informații corecte despre aceștia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă și mai plătesc doar diferența”, a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plății TVA la încasare din această țară și pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietății.

„Cred că reforma proprietății este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România”, a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunțători prin care aceștia pot câștiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informațiilor astfel obținute.

Sâmbătă, la Murighiol, premierul Victor Ponta a declarat că a vorbit cu Liviu Voinea, solicitându-i să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informațiilor date la Fisc.

Ponta a arătat că lucrurile trebuie făcute în sens european și că tot ceea ce excede cadrul european în domeniul fiscal reprezintă idei sau propuneri care nu vor fi puse în practică dacă toată lumea spune că nu sunt bune.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a stabilit deja că VA FI INTERZIS definitiv. Ordinul a venit direct la UE
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani