UE ar putea recunoaște specializările profesionale obținute în afara cadrului școlar și universitar pe întreg teritoriul Uniunii

UE ar putea recunoaște specializările profesionale obținute în afara cadrului școlar și universitar pe întreg teritoriul Uniunii
Publicat: 18/09/2012, 13:01
Actualizat: 23/08/2013, 02:34

Comisia Europeană a propus recent către toate statele membre recunoașterea aptitudinilor și competențelor dobândite în afara cadrului șolar și universitar în întreg spațiul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al grupului Popularilor Europeni. Propunerea se referă la cursurile, seminariile, atelierele și conferințele din care persoanele care le urmează capătă o anume specializare profesională.

Propunerea Comisiei a fost luată în cadrul strategiei europene pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică și urmează să fie adoptată de miniștrii educației și tineretului la Consiliul din 23/24 noiembrie.

„Decizia CE vrea să stimuleze angajările în spațiul UE în special pentru tinerii șomeri și persoanele cu puține calificări formale, cum ar fi lucrătorii în vârstă și cei slab calificați. Propunerea urmărește, de asemenea, îmbunătățirea accesului la învățământul superior, în special al studenților adulți”, a explicat europarlamentarul român Petru Luhan.

Totodată, Comisia îndeamnă statele membre să stabilească sisteme naționale pentru validarea învățării non-formale și informale până în 2015.

„Sistemele naționale vor deveni variante alternative de calificare pe piața muncii pentru persoanele care se opresc de timpuriu în educația formală. Într-o perioadă în care șomajul este în creștere pe piața UE, propunerea Comisiei vine să stimuleze aptitudini și calificări care dau posibilitatea cetățenilor europeni să găsească un loc de muncă și să se integreze social”, a mai spus Petru Luhan.

La ora actuală doar Finlanda, Franța, Luxemburg și Țările de Jos dispun de sisteme cuprinzătoare pentru validarea învățării non-formale și informale, potrivit aceluiași comunicat.

„Învățarea non-formală” are loc într-un mediu formal de educație și nu determină, în general, obținerea unei calificări sau diplome. De obicei, implică cursuri, ateliere, conferințe sau seminarii. „Învățarea informală” se desfășoară într-o varietate de locuri precum la domiciliu, la locul de muncă, într-o asociație și prin interacțiunea zilnică între oameni; aceasta include învățarea limbilor străine, a normelor culturale și a manierelor.

În Franța, toate calificările, cu excepția profesiilor reglementate precum cele de medic, dentist, veterinar și arhitect, pot fi obținute prin validarea învățării non-formale și informale. Persoanele prezintă detalii cu privire la experiențele lor de învățare și aptitudinile/competențele dobândite. Un juriu format din experți numiți de către ministerul de resort poate acorda o calificare totală sau parțială. Un sistem similar există în Luxemburg.

În Țările de Jos, oamenii pot să prezinte o descriere a experienței lor unui furnizor recunoscut de „certificate de experiență” în scopul solicitării de locuri de muncă sau a recunoașterii formale de către o comisie de examinare. În Finlanda, legislația în materie de educație permite validarea experienței în mai multe domenii și la mai multe niveluri de educație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ