Surpriza neplăcută din piscina românilor

Surpriza neplăcută din piscina românilor
Publicat: 20/09/2012, 09:15
Actualizat: 03/02/2019, 15:55

Piscinele din proprietățile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru că au o utilitate și pot fi considerate un „exces” în cadrul unei locuințe, apreciază Mihail Constantin, vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) responsabil cu activitatea de colectare.

„Piscinele ar fi trebuit să fie deja taxate. (…) Ele pot fi considerate astăzi un exces în cadrul unei locuințe normale. Așa cum discutăm despre o bogăție, un criteriu de lux față de o locuință normală, poate fi considerată piscina ceva în plus față de un standard. Poate fi considerată”, a afirmat Constantin, într-o conferință de presă a Asociației pentru reformarea sistemului de impozite și taxe (ARSIT), răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor referitoare la declarația secretarului de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea privind impozitarea suplimentară a persoanelor care au proprietăți cu piscină

Constantin a arătat că piscina este o utilitate în cadrul unei locuințe, fie că este construită în interiorul sau în afara imobilului de locuit, iar „organul local” judecă pe utilități atunci când face înregistrările pentru impozitare.

„Faceți o deosebire între o locuință la țară construită din materiale locale cu utilitățile în spatele curții și o altă locuință construită tot la țară, pe vecinătatea de alături, cu fosă, care are toate utilitățile în casă și mai are și boiler și hidrofor și-și trage apă. Ele vor fi impozitate diferit. Dacă o considerăm și pe a treia, care are și piscină, iată că sunt trei categorii diferite. Logic, ar fi trebuit să fie trei categorii diferite de impunere.”, a explicat Constantin.

Liviu Voinea a declarat, săptămâna trecută, că se urmărește o reformă a impozitării proprietății, care are în vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea excepțiilor și un accent mai puternic pe principiu solidarității, ceea ce înseamnă că proprietățile multiple vor fi impozitate și mai mult decât până în prezent. El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietățile individuale.

Întrebat dacă este de acord cu propunerile secretarului destat, premierul Victor Ponta a afirmat marți că impozitul pe piscine se practicată în toată Uniunea Europeană.

„Nu prea sunt așa multe piscine în România de impozitat. E o idee importată din Grecia. Acolo chiar erau foarte multe piscine de impozitat. Repet, vreau și cred și apreciez munca domnului Voinea și a celorlalți de la Finanþe, dar vreau să văd fiecare propunere în parte cu un studiu de impact. Va aduce mai mulți bani, nu va aduce? E pozitivă pentru economie sau nu?”, a afirmat șeful Executivului.

Oficialul ANAF a adăugat că declarația lui Voinea a fost lansată ca o discuție despre cum se vede în public o idee despre taxarea bogăției.

„Ăsta este conceptul. Este de analizat acum care este varianta, din ce e construită, cum se alimentează, consumă apă, deversează apă, până la urmă și regiile de apă care primesc lichidele alea care se scurg taxează și ele metri cubi, sunt multe de discutat”, a mai spus vicepreședintele ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

În cazul deținerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcție de ordinea în care proprietățile au fost dobândite, așa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

În cazul populației, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabilă a clădirii, care se stabilește în funcție de tipul clădirii, rangul localității și zona în care se situează imobilul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern