ICR deschide filiale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova pentru „a face activitatea Institutului cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”

ICR deschide filiale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova pentru a face activitatea Institutului cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară
Publicat: 24/09/2012, 13:10
Actualizat: 29/03/2019, 16:51

Institutul Cultural Român (ICR) a anunțat, luni, că urmează să înființeze noi filiale ICR în patru mari orașe din România – Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova -, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Decizia ICR face parte din „efortul de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”, se mai precizează în comunicat.

Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile și consiliile județene din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Până la ora difuzării acestei știri, Andrei Marga, președintele ICR, nu a putut fi contactat pentru a explica motivele acestei decizii de a înființa în România noi filiale ale instituției.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. Andrei Marga a fost anterior ministru de Externe, din mai până în august, anul acesta, dar și ministru al Educației, în perioada 1997 – 2000.

La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici și-a prezentat demisia din funcția de președinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreședinților Tania Mihăilescu și Mircea Mihăieș. Patapievici anunțase, la sfârșitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR își va da demisia dacă Curtea Constituțională va decide că Ordonanța de Urgență a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea președintelui sub cea a Senatului, este declarată constituțională. Patapievici a ocupat funcția de președinte al ICR din 2005.

Ca urmare a deciziei lui H.R. Patapievici de a părăsi șefia ICR, Corina Șuteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din funcția pe care o deținea în cadrul instituției. Aceasta a motivat că nu dorește să participe la „agonia instituțională”, așa cum a calificat ea, din perspectiva experienței sale de 20 de ani în cooperare instituțională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate „a reușit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici”. Locul Corinei Șuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.

Ulterior, conducerea ICR de la București a luat decizia de a le schimba din funcție pe Katia Dănilă, directorul ICR Paris, care a fost înlocuită cu Alexandru Dobrescu, precum și pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Român din Varșovia, înlocuită, vineri, din funcție cu Alexandra Nica-Zdaniuk, și pe directorul ICR Budapesta, Brîndușa Armanca, înlocuită cu Gabriela Matei.

Andrei Marga, președintele ICR, a precizat într-o scrisoare postată pe site-ul instituției că aceste schimbări din funcții fac parte din planul pe care el l-a numit „Sincronizarea Institutului Cultural Român” și care prevede, printre altele, „producerea de noi valori de cultură și civilizație, reprezentarea și promovarea culturii și civilizației poporului român în țară și în lume, luată în întregime”.

Rețeaua institutelor culturale românești din străinătate cuprinde un număr de 17 institute – Berlin, Bruxelles, Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Săptămâna trecută, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China și Rusia și pentru plata noilor angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!