Contestația privind anularea pedepsei lui Năstase în „Trofeul calității”, amânată pentru 5 noiembrie

Contestația privind anularea pedepsei lui Năstase în Trofeul calității, amânată pentru 5 noiembrie
Publicat: 01/10/2012, 11:34
Actualizat: 10/02/2019, 11:05

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a amânat, luni, pentru 5 noiembrie contestația în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinței.

Și Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată în dosarul „Trofeul calității” la șase ani de închisoare, a formulat o contestație în anulare, Completul de cinci judecători stabilind ca și acțiunea ei să fie judecată în 5 noiembrie.

Irina Paula Jianu și Adrian Năstase nu au fost aduși din penitenciarele în care sunt încarcerați la instanța supremă pentru judecarea contestațiilor în anulare, întrucât nu a fost dispusă judecarea cauzelor cu citarea părților.

Ion Cazacu, unul dintre avocații lui Adrian Năstase, a declarat, luni, la ieșirea din sala de judecată, că cei cinci judecători din completul care a dat decizia definitivă în dosarul „Trofeul calității” trebuie să grăbească motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentință.

Avocatul a spus că în acest fel se încalcă deptul la apărare al clientului său, amintind că în decembrie 2012 se împlinește termenul legal în care apărarea lui Năstase poate depune sesizări și plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, avocatul a amintit că în februarie 2013 se împlinește și termenul de opt luni de executare efectivă a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, arătând în acest context că motivarea deciziei trebuie eliberată cât mai rapid de către cei cinci judecători.

Instanța a stabilit un nou termen de judecată a contestațiilor în anulare formulate de Adrian Năstase și Irina Paul a Jianu pentru data de 5 noiembrie, fără citarea acestora.

Judecarea contestației în anulare formulată de Adrian Năstase a mai fost amânată o dată, în 3 septembrie, când era stabilit primul termen de judecată, și atunci tot din cauză că la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitivă în dosarul „Trofeul calității”. Astfel, instanța nu a putut lua în discuție admisibilitatea contestației în anulare, stabilind atunci ca acțiunea să fie judecată în 1 octombrie.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru președinție din partea PSD.

Avocații fostului premier au introdus o contestație în anulare care vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanțele anterioare care au judecat acest caz.

Avocatul Ion Cazacu declara, în 25 iunie, că a depus la instanța supremă o contestație în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”.

Cazacu preciza că respectiva cerere nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută. El arăta că motivele pe larg vor fi făcute și depuse de avocați doar după ce instanța supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său.

Avocatul adăuga că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

Cazacu preciza că unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripției asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul spunea că, în opinia sa, termenul de prescripție în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de șapte ani și șase luni, precizând că nu înțelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanței supreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Statul plăteşte câte 15.000 de lei. Românii ce vor primi cele 2 vouchere. E urgent
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu