Ambasadorul Franței la București: Ajutorul de 300 de euro pentru repatrierea romilor este mai curând o incitare la o nouă plecare

Ambasadorul Franței la București: Ajutorul de 300 de euro pentru repatrierea romilor este mai curând o incitare la o nouă plecare
Publicat: 07/10/2012, 17:36
Actualizat: 01/02/2019, 23:13

Problema comunităților de romi trebuie mutată „de pe agenda bilaterală pe agenda europeană”, soluția acordării ajutoarelor pentru repatriere având mai curând un efect final invers, spune ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, într-un interviu acordat, sâmbătă postului RFI.

„Cred că înainte de orice trebuie să mutăm acest subiect de pe agenda bilaterală pe agenda europeană. Repet ce a spus premierul francez: România nu trebuie să se eschiveze, să evite acest subiect. Subiectul e complex, trebuie tratat cu multă atenție și va lua mult timp (…) Toate persoanele cu care s-a întâlnit aici ministrul francez de interne i-au spus că acest ajutor de 300 de euro pentru repatrierea romilor are efecte extrem de perverse. E mai curând o incitare la a pleca din nou în Franța, ceea ce nu ajută la rezolvarea problemei romilor între Franța și Romania”, a spus seful misiunii diplomatice franceze.

Referindu-se la un cadru mai larg, cel al relațiilor bilaterale, ambasadorul Gustin a susținut că parteneriatul strategic româno-francez este un document „foarte dens”, care trebuie „curățat puțin”, procedura care se va face cu acordul României și care va trebui să cuprindă și „clauze de revizuire”.

„E un document care are mai mult de patru ani, care e foarte dens. Am propus partenerilor români – și ei au acceptat – să îl curățăm puțin. Trebuie păstrată filozofia parteneriatului, dar el trebuie periat și trebuie să ne fixăm obiective foarte clare ca mijloace și ca timp. E ceea ce facem acum cu partenerii români. În final, documentul nu trebuie să depășească două pagini, față de cele 18 sau 20 care există în prezent. Trebuie să existe și clauze de revizuire pentru a ne asigura că lucrurile au fost bine făcute”, a comentat ambasadorul.

Domeniul prioritar ale parteneriatului revizuit va fi dezvoltarea economică, unde există „sectoare privilegiate ca energia, agricultura, sănătatea, industria apărării”, a detaliat Gustin.

Pe de altă parte, ambasadorul a susținut că a perceput cu „enorm interes” subiectul Oltchim și a remarcat faptul că „e greu pentru un observator străin neinițiat în practicile românești să înțeleagă ce se întâmplă”.

Abordând subiectul absorbției fondurilor europene, ambasadorul francez a considerat că au fost făcute „erori în amonte” și că Franța ar fi trebuit să ajute „mai intens România după aderare din punct de vedere tehnic pentru a realiza dosare de candidatură la fonduri europene”, o soluție prezentă fiind găsirea unor „asistenți tehnici care să vină în România și care să poată însoți statul și comunitățile locale în procesul de absorbție al fondurilor europene”.

Ambasadorul francez a mai comentat că referendumul și evenimentele post-referendum „nu au daunat imaginii țării”, din punctul de vedere al cunoscătorilor realităților românești, dar „când e vorba de imaginea României în străinăte, e altceva”.

Referindu-se la probleme de actualitate, cum ar fi alegerilor pentru șefii Parchetelor, ambasadorul a spus: „Justiția are azi sentimentul că deține o adevarată putere și că poate lucra independent. E foarte bine așa, e ceea doresc și partenerii europeni ai României. Dar, pe de altă parte, ne aflăm pe o linie foarte subțire. Această putere trebuie să fie independentă, cu siguranță, dar nu trebuie să treacă de partea cealaltă și să își folosească forța în detrimentul celorlalte puteri, fie că e vorba despre Executiv sau Legislativ”.

„Nu dăm lecții, dar suntem foarte vigilenți, nu acceptăm derivele și derapajele”, a explicat ambasadorul Gustin atitudinea Franței.

În ce privește aderarea României la spațiul Schengen, ambasadorul a spus, în interviul acordat RFI: ” Franței nu s-a schimbat, dar Franța nu e singura în Europa, calendarul aderării e stabilit de toate țările europene. Vorbim des între ambasadorii europeni despre asta și încercăm să găsim un echilibru. Dorința mea este să existe o decizie cât mai rapid posibil. Dar trebuie să fie o decizie care să nu excludă. Spun asta pentru că am auzit recent niște declarații ale unor politicieni germani. Trebuie să fim foarte atenți la acest subiect, care e foarte sensibil în România. Trebuie deci să dăm un răspuns cât mai rapid posibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un kilogram de roșii românești zemoase, de la producătorii locali, în piață. S-au...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ROMÂNIA, O FORȚĂ uriașă în Europa. Șansă fără precedent pentru ȚARA NOASTRĂ: Cu acestea se...
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat din nou o specie de broască fără...
×