Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internațional de Film de la Salonic

Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internațional de Film de la Salonic
Publicat: 08/10/2012, 18:10
Actualizat: 29/03/2019, 16:52

Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internațional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), în cadrul evenimentului urmând să fie proiectate filmele cineastului român, de la scurtmetrajul „Mâna lui Paulista” până la cel mai nou lungmetraj al acestuia, „După dealuri”, dublu premiat la Cannes.

Tributul adus lui Cristian Mungiu face parte din secțiunea „Balkan Survey” a evenimentului de la Salonic, Grecia, potrivit site-ului festivalului. Programul include prezentarea filmografiei complete a cineastului, dar și lansarea unei cărți cu eseuri și cronici referitoare la filmele realizate de Mungiu.

Astfel, în programul-tribut vor rula scurtmetrajele „Mariana” (1997, 16′), „Mâna lui Paulista” (1998, 15′), „Nici o întâmplare” (1999, 17′), „Zapping” (2000, 15′), „Corul pompierilor” (2000, 30′), „Turkey Girl” 2005, 20′) și lungmetrajele „Occident” (2002), „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) și „După dealuri” (2012).

„Scurtmetrajele lui Mungiu, începând cu «Mariana», în 1997, sunt o mostră fascinantă a operei sale. Sunt diferite de lungmetrajele pe care le-a realizat ulterior. În aceste prime eforturi de a regiza, Mungiu își arată o latură mai înclinată spre umor; de asemenea, există un grad de suprarealism în aceste filme”, se arată pe site-ul Festivalului de la Salonic.

„Elementele de bază din cinematografia sa naturalistă și antropocentrică pot fi găsite în scurtmetrajele sale, dar regizorul pare să-și fi solidificat ideile și stilul, după primul său lungmetraj, «Occident». Filmele sale nu arată implicare emoțională,dar stârnesc reacții puternice. Acestea au în centru micile povești ale unor oameni comuni, care se reflectă în societatea din jurul lor. Mungiu nu îi judecă, dar explorează decizii și acțiuni, lucruri care, în universul filmelor sale, sunt singurul răspuns pe care cineva poate să îl dea loviturilor vieții ce provin din forme corupte de autoritate”, mai scriu reprezentanții Festivalului de Film de la Salonic.

Premiat pentru scenariu și pentru interpretare – Cosmina Stratan și Cristina Flutur – la Festivalul de Film de la Cannes, „După dealuri”, cel mai recent lungmetraj al lui Mungiu, numit de reprezentanții Festivalului de la Salonic „o capodoperă”, este scris și regizat de cineast și inspirat de romanele non-ficționale ale Tatianei Niculescu Bran.

„După dealuri”, care este și propunerea României la Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița, prietena ei din copilărie față de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă.

În 2007, filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Programul „Balkan Survey” de la Salonic este completat de o serie de filme din această regiune, printre care se numără și producțiile românești „30-40-50”, de Iulia Rugina, Eva Pervolovici & Stanca Radu, „Chefu'”, de Adrian Sitaru și „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii