ANRMAP transmite, după ce a fost atenționată de la Bruxelles, că nu va afecta independența CNSC

ANRMAP transmite, după ce a fost atenționată de la Bruxelles, că nu va afecta independența CNSC
Autoritatea de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice a transmis un comunicat în care susține, după ce a primit atenționări pe această temă din partea unui oficial al Comisiei Europene, că nu intenționează să afecteze independența CNSC și nu va modifica legea fără acordul Comisiei.
Publicat: 10/10/2012, 10:28
Actualizat: 29/03/2019, 16:05

Autoritatea de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice a transmis un comunicat în care susține, după ce a primit atenționări pe această temă din partea unui oficial al Comisiei Europene, că nu intenționează să afecteze independența CNSC și nu va modifica legea fără acordul Comisiei.

Autoritatea arată totodată că proiectul prin care dorește să modifice legislația achizițiilor publice a fost postat, „în variantele care au fost supuse dezbaterii publice”, pe site-ul instituției. Proiectul de act normativ pentru care oficialul european a transmis atenționări nu a fost însă prezentat pe site și nici transmis spre consultare la Bruxelles.

„În vara anului 2012, ANRMAP a inițiat un proiect de act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii. Acest proiect de act normativ, în variantele care au fost supuse dezbaterii publice în vederea consultării cu autoritățile contractante și mediul de afaceri, a fost publicat pe pagina de internet. De asemenea, ANRMAP a informat în scris serviciile specializate ale Comisiei Europene în legatură cu această propunere, atât în mod direct, dar și prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lânga Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de către Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP).

Sursa citată mai arată că la 24 august și 12 septembrie, președintele ANRMAP, Lucian Vlădescu, s-a întâlnit la sediul DG Markt din Bruxelles cu reprezentanții Comisiei și a purtat discuții în legătură cu proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea OU 34/2006, iar în urma acestor întâlniri ANRMAP a transmis, la 20 septembrie, forma finală a proiectului de act normativ către instituțiile publice implicate în vederea avizării și către serviciile specializate ale Comisiei pentru a evalua conformitatea acestuia cu legislația europeană în domeniul achizițiilor publice.

„Din analiza proiectului de act normativ, se observă că nu există intenția ANRMAP de a afecta independența Consiliului Național de Soluționare a Constestațiilor”, se arată în comunicat.

Autoritatea mai arată că, la 4 octombrie, Klaus Wiedner, în calitate de Șef de Unitate în cadrul DG Markt, Unitatea C3 – Legislația Achizițiilor Publice II, a transmis prin intermediul poștei electronice, pe adresa șefului ANRMAP, răspunsul serviciilor specializate ale Comisiei în legătură cu forma finală a proiectului de act normativ, iar comentariile acestuia în legătură cu forma finală a proiectului de act normativ nu vizează sub niciun aspect modificările care se referă la activitatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și vor fi avute în vedere de ANRMAP.

Urmare a acestei comunicări, la 8 octombrie, președintele ANRMAP i-a mulțumit lui Klaus Wiedner pentru comentariile primite și pentru buna colaborare pe care a avut-o cu reprezentanții DG Markt și l-a asigurat pe acesta din urmă că Autoritatea nu va iniția niciun proiect de act normativ în domeniul legislației primare sau secundare fără consultarea serviciilor specializate ale Comisiei, se mai afirmă în comunicat.

Oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că dețin informații conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC și au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independența acestei instituții

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor este instituția care poate influența orice licitație publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestații depuse de către o firmă, pe o piață a achizițiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

Avertismentul, inclus într-un document confidențial obținut de MEDIAFAX, a fost transmis direct de către Klaus Wiedner, Șeful Unității de Legislație privind achizițiile publice din cadrul Direcției Generale Piața Internă și Servicii (DG Markt), printr-un e-mail transmis la 4 octombrie.

Atenționarea face referire la un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legislației achizițiilor publice, elaborat la finele lunii septembrie, care stabilea că șeful Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor ar urma să nu mai fie ales prin vot secret de membrii Consiliului, ci numit direct de Parlament, cu drept de a interveni în componența completelor de analiză a dosarelor. Consiliul ar urma să fie condus de un președinte numit dintre membrii săi de către Camera Deputaților și Senat întrunite în ședință comună, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate ale celor două Camere, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

Comparativ, legislația actuală stabilește că președintele CNSC este ales dintre și de către membrii Consiliului prin vot secret, cu majoritate absolută.

Conform proiectului, contestațiile depuse la licitații ar urma să fie soluționate prin complete a căror specializare „să fie determinată de sediul autorității contractante, obiectul achiziției publice sau valoarea estimată a acesteia”, iar componența completelor va putea fi stabilită și modificată de către președintele Consiliului. O astfel de prevedere, dacă va fi aprobată, ar urma să excludă principiul repartizării aleatorii a dosarelor de achiziție publică spre completele de soluționare a contestațiilor, iar președintele CNSC numit de Parlament ar avea drept de decizie în acest caz.

Proiectul a fost redactat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat la acea dată că „birocrația politică” și CNSC, „numit de fostul Guvern ca să nu ne lase pe noi”, a blocat licitația Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale pentru consultanță la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a autostrăzii Comarnic-Brașov.

În documentul obținut de MEDIAFAX, oficialul Comisiei Europene anunță că deține informații despre un proiect de modificare a organizării CNSC, care nu a fost comunicat la Bruxelles, și solicită autorităților române să evite orice modificări ale prevederilor legale în vigoare care ar afecta independența acestei instituții.

Avertismentul este transmis în același document în care sunt prezentate o serie de recomandări ale CE privind viitoarea modificare a legii achizițiilor publice.

„Aș vrea să atrag atenția că aceste recomandări se referă doar la proiectul pe care Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice ni l-a transmis spre consultare. Avem cunoștință despre pregătirea în paralel a unui al doilea proiect, pentru modificarea organizării CNSC, care nu a fost comunicat serviciilor Comisiei. Aș vrea să folosesc această oportunitate pentru a informa autoritățile române despre necesitatea de a evita orice modificări care ar afecta independența CNSC”, spune oficialul european.

Conducerea Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană a reacționat la acest avertisment și a recomandat Guvernului, în același document, să dispună transmiterea către Comisie a proiectului respectiv și să inițieze dialogul pe această temă cu reprezentanții DG Markt.

În 2010 și 2011, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat licitații publice cu o valoare estimată de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

Analiștii consultați în trecut de Ziarul Financiar apreciau că între 20 și 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt „cu dedicație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
Cine este Florentina, tânăra de 21 de ani, care a sfârșit ucisă de iubitul cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
A intrat în vigoare în 15 județe din România. Românii trebuie să depună cerere
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
De ce s-a prăbușit, de fapt, elicopterul în care se afla președintele Iranului
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Peste 57.000 de celule și 150 de milioane de conexiuni, prezente într-o mostră infimă de...
×