ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FETELOR, sărbătorită în premieră, joi, în toată lumea

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FETELOR, sărbătorită în premieră, joi, în toată lumea
Publicat: 11/10/2012, 10:53
Actualizat: 02/02/2019, 03:45

Ziua Internațională a Fetelor (International Day of the Girl Child) – sărbătorită anual la 11 octombrie, începând din 2012 – abordează la prima ediție problema căsătoriilor impuse minorelor în mai multe țări în curs de dezvoltare, acestea fiind retrase de la școală și trăind în sărăcie.

La sfârșitul anului 2011, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția prin care a proclamat Ziua Internațională a Fetelor pe 11 octombrie.

Potrivit organizației internaționale pentru drepturile copiilor Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări – atât pe bază de vârstă, cât și de sex, Ziua Internațională a Fetelor urmând să promoveze drepturile acestora în următoarele decenii.

Tema aleasă pentru prima Zi Internațională a Fetelor este combaterea căsătoriilor cu minore în țările aflate în curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este măritată înainte de a împlini 18 ani.

Totodată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 14 la sută dintre fetele din țările în curs de dezvoltare sunt măritate chiar înainte de a împlini 15 ani. Aceste căsătorii reprezintă un factor de risc pentru sănătatea acestor fete, care nasc prematur, și, mai mult, perpetuează precaritatea educației și sărăcia.

Potrivit care.org, numărul minorelor măritate se ridică, în toată lumea, la 60 de milioane, dintre care 15 milioane au fost constrânse să se căsătorească la vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Zilnic, aproximativ 25.000 de fete sunt, practic, obligate să se mărite, fiind astfel expuse unui risc de două ori mai mare de a fi bătute de soți și unuia sporit de a contacta HIV și alte boli, având totodată șanse mai mici de a termina școala.

Sarcina reprezintă cel mai mare risc în rândul acestei categorii, cauzând 50.000 de decese anual în rândul populației feminine de 15 – 19 ani din țările în curs de dezvoltare. Acestui risc sunt însă expuse și cele din grupa de vârstă 10 – 14 ani.

Numărul fetelor căsătorite înainte de a împlini 15 ani este estimat să ajungă la 50 de milioane până în 2020 și la 100 de milioane până în 2030, dacă va continua ritmul actual, potrivit Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), citat de independent.co.uk.

„Este vorba despre aranjarea unor căsătorii cu copii care nici măcar nu înțeleg ce înseamnă să fii căsătorit sau să fii adult. Fetelor li se fură copilăria. Fac copii înainte să fie pregătite și avem de-a face cu sărăcie în rândul mai multor generații. Trebuie să oprim acest cerc vicios”, a declarat Babatunde Osotimehin, directorul executiv al UNFPA, citat de cotidianul britanic.

La rândul ei, Marie Staunton, director executiv al filialei britanice Plan, a spus despre aceste fete că sunt „cele mai uitate” dintre cele ale căror probleme nu sunt vizibile.

The Independent a reunit și o serie de mărturii ale unor fete din țări ca Bangladesh, India sau Sierra Leone, căsătorite la vârste fragede.

Bangladesh are una dintre cele mai ridicate rate de căsătorii infantile, o treime dintre fete fiind măritate înainte să împlinească 15 ani. În India, căsătoriile infantile au o pondere de 47%, iar în Sierra Leone, de 48%. În Iran, în 2010, au fost măritate 700 de fete care aveau sub 10 ani, numărul acestora crescând cu mai mult de o treime pe an.

În Europa, țările cu cele mai ridicate ponderi ale minorelor măritate sunt Georgia (17%) și Turcia (14%).

Nargis din Bangladesh s-a căsătorit la 12 ani și nu a mai putut merge la școală, mutându-se la familia soțului ei, în vârstă de 15 ani, și ocupându-se de treburile casnice. Doi ani mai târziu, a devenit mamă, însă copilul a murit la două săptămâni de la naștere.

„Am fost anunțată dintr-o dată de părinți că mă mărit. Am plâns, dar tot am fost forțată să mă mărit. (…) După nuntă, mă simțeam chinuită mental. Nu spuneam nimic, dar sănătatea mi s-a șubrezit. Am dat naștere unui băiat când aveam 14 ani, dar a murit. Acum, am un copil de un an și opt luni. Înainte să mă mărit, aveam cinci prietene apropiate. Două dintre ele sunt încă la școală, dar celelalte trei s-au măritat și nu mă mai văd cu ele. Când eram la școală cu prietenele mele, eram foarte fericită, îmi doresc foarte mult să mă întorc”, a spus Nargis.

Heena, o fată de 16 ani dintr-o familie de fermieri din Nepal, a fost forțată să se căsătorească, anul trecut, cu un bărbat cu 10 ani mai mare decât ea, iar acum urmează să nască. Fata povestește că, atunci când a aflat că trebuia să se mărite, a plâns timp de un an. „Sunt foarte speriată pentru viitorul meu. Nu am cum să-mi câștig traiul și o să cresc un copil în sărăcia asta. Nu este niciun spital în apropiere. Sunt îngrijorată privind siguranța nașterii, dar nu am de ales”, spune ea, menționând că trăiește într-o casă de lut înconjurată de porțiuni mici de pământ cultivabil și se trezește dis-de- dimineață și se ocupă de curățenie, de pregătit mâncarea și de adus apa.

Nitu, din India, avea 10 ani când a fost dusă, alături de surorile ei, de 12 și respectiv 15 ani, la o ceremonie. Toate au primit haine noi și bijuterii, ceea ce le-a bucurat, și au fost puse să meargă în jurul unui foc, ceea ce li s-a părut un joc. Abia la final și-au dat seama ce se întâmplase, însă a trebuit să își urmeze soții la casele acestora. Tatăl lor era foarte bolnav și a dorit să le vadă măritate, temându-se că va muri și nu va avea cine să aibă grijă de ele. În prezent Nitu, care are 17 ani, s-a întors la părinții ei, mama sa fiind cea suferindă. Este prea traumatizată pentru a povesti despre abuzurile suferite timp de șapte ani cu un soț bețiv, dar spune că nu va avea niciodată un copil cu acesta.

„Tatăl meu este furios din cauza felului în care m-a tratat soțul. Spune că nu mi se va permite să mă întorc la el decât dacă își schimbă comportamentul, dar se poartă negocieri. Există multă presiune din partea comunității. Tatăl meu vrea să mă recăsătoresc, dar refuz să o fac. Sper să îmi pot întreține familia din brodat și croitorie. Dacă aș fi avut șansa să merg la școală, mi-ar fi plăcut să fiu profesoară”, spune Nitu.

Esme, din Sierra Leone, a trebuit să se mărite la 13 ani, cu un bărbat de 25 de ani, fiind orfană. Soțul ei a bătut-o și a folosit-o pentru sex, iar când fata s-a înscris la o școală de meserii, și-a părăsit soția și fetița lor de trei ani. Având în prezent 17 ani, Esme spune că nu se va recăsători niciodată.

„Soțul meu mă pedepsea punându-mă să mă uit cum făcea sex cu alte femei. Eram ca o sclavă – făceam curat, de mâncare și nu mergeam la școală. După ce am rămas însărcinată, soțul meu nu m-a mai vrut și nu a vrut nici copilul. A trebuit să asigur existența amândurora. Am auzit de Forumul femeilor africane educatoare, care ajută fete în situația mea. Dar, o dată ce m-am înscris, soțul meu m-a părăsit. Am început să mă înfometez, voiam să mor. Acum vând alune, ca să câștig bani. Țin la copilul meu și la femeia care m-a crescut”, spune Esme.

Fetelor intervievate li s-au dat alte nume, pentru a le fi protejată identitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu