Merkel vrea să îl amenințe pe Cameron cu anularea summitului UE din noiembrie

Merkel vrea să îl amenințe pe Cameron cu anularea summitului UE din noiembrie
Publicat: 22/10/2012, 16:35
Actualizat: 22/03/2019, 18:52

Cancelarul german Angela Merkel vrea să îl amenințe pe premierul britanic David Cameron cu anularea summitului european din noiembrie, în cazul în care acesta își păstrează poziția cu privire la bugetul Uniunii Europene (UE), scrie Financial Times în ediția de luni, lucru dezmințit imediat de către Berlin, relatează AFP.

„Germania prevede să avertizeze Marea Britanie că va căuta să impună o anulare a summitului european de luna viitoare, dacă premierul David Cameron insistă să opună un vot de veto oricărui acord care ar prevedea altceva în afară de o blocare a cheltuielilor”, scrie ziarul britanic, care citează persoane apropiate negocierilor.

Purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, a „respins formal acest anunț”.

„Guvernul german are tot interesul ca acest summit excepțional din noiembrie să fie o reușită”, a declarat el luni într-o conferință de presă obișnuită, subliniind că Berlinul susține propunerea președintelui Uniunii Europene (UE) Herman Van Rompuy cu privire la organizarea unei reuniuni în noiembrie pe tema proiectului bugetului plurianual european pentru prioada 2014-2020.

Cameron s-a declarat vineri pregătit să opună un vot de veto proiectului de buget plurianual pentru perioada 2014-2020 al UE, dacă acesta prevede creșteri de cheltuieli „inacceptabile”, sugerând lungi și dificile negocieri în cadrul summitului extraordinar prevăzut în perioada 22-23 noiembrie.

Potrivit FT, „Merkel încearcă să îl convingă pe Cameron să susțină un compromis german care prevede plafonarea cheltuielilor UE la 1% din PIB-ul Uniunii”.

Purtătorul ei de cuvânt a confirmat că aceasta susține o creștere „moderată”. El a confirmat, după ce a fost întrebat în acest sens, că „1% este considerat un nivel moderat”.

„Suntem convinși că un asemenea acord (asupra bugetului) va reprezenta un semnal puternic din partea Europei, cu privire la capacitatea sa de acțiune și la mijloacele de planificare, pe care poate să îl ofere statelor membre”.

„Germania consideră că bugetul Europei ar trebui să promoveze competitivitatea, creșterea (economică) și (crearea de) locuri de muncă” și să reflecte eforturile țărilor membe de a-și consolida bugetele, a adăugat Seibert.

Premierul britanic este liderul unui grup, „Prietenii cheltuielilor mai bune”, format împreună cu Franța, Germania, Austria, Olanda, Suedia și Finlanda, țări care susțin o reducere drastică a viitorului buget UE pentru perioada 2014-2020, pe care o consideră o măsură de pliere la austeritatea impusă de criză. Toate aceste țări sunt contributori importanți la bugetul comun.

Ei se opun grupului „Prietenilor coeziunii”, o alianță de 17 țări, condusă de către Polonia. Aceste state refuză ca fondurile alocate coeziunii, care reprezintă aproximativ 40% din buget la nivel global, să fie afectate de măsuri de austeritate, pe motiv că beneficiarii fondurilor nu reușesc întotodeauna să le utilizeze integral.

Anvelopa globală a bugetului UE este stabilită pe o perioadă de șapte ani și constituie principalul mecanism de redistribuire în cadrul Uniunii.
Comisia Europeană (CE) a propus în iulie un buget plurianual de 1.033 de miliarde de euro constând în credite de angajamente și 987 de miliarde de euro credite de plată pentru perioada 2014-2020, vizând să țină cont de aderarea Croației, reprezentând o creștere cu aproape 5% raportat la prioada 2007-2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?