Guvernul a dat Ministerului Sănătății 150 de milioane de lei. Unde se vor duce banii alocați sistemul sanitar

Guvernul a dat Ministerului Sănătății 150 de milioane de lei. Unde se vor duce banii alocați sistemul sanitar
Publicat: 28/10/2012, 18:09
Actualizat: 27/09/2018, 23:30

Guvernul a alocat la rectificare 150 milioane de lei pentru Ministerul Sănătății, fonduri la care care se adaugă 350-400 milioane de lei estimați să fie colectați din taxa clawback, banii urmând să fie folosiți pentru funcționarea spitalelor și plata obligațiilor restante pentru bunuri și servicii.

Ministerul Sănătății arată, duminică, într-un comunicat de presă transmis agenției MEDIAFAX, că cei 150 de milioane de lei alocați instituției la rectificarea bugetară, precum și 350-400 de milioane de lei estimați să fie colectați din taxa de clawback vor fi fi transferați către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.

Banii vor fi folosiți pentru funcționarea spitalelor, dar și pentru plata obligațiilor restante, reprezentând bunuri și servicii cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, achiziționate de unitățile sanitare publice cu paturi, indiferent de rețeaua sanitară din care fac parte, a precizat Ministerul Sănătății.

„La această rectificare bugetară, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din rețeaua regională de spitale de urgență”, a adăugat Ministerul Sănătății.

De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile Ministerului Sănătății să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate.

În contextul rectificării bugetare, Ministerul Sănătății a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de patru milioane de lei pentru a asigura finanțarea corecta a programelor naționale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.

Premierul Victor Ponta a cerut recent ministerelor Sănătății și Finanțelor să se asigure că finanțarea spitalelor va fi previzionată corect și mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritățile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate analizează situația fiecărui spital în parte, ca urmare a ordonanței care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie și estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicești.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, declara, pentru MEDIAFAX, că ordonanța de urgență care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunțat blocarea activității, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanța de urgență nr. 47 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuția anului curent, cu excepția celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanțare a proiectelor derulate prin programe naționale”.

Ordonanța vizează și spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunțat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcționarea spitalelor, situație care pune unitățile sanitare în situația de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep NU mai joacă. S-a decis oficial. Anunțul venit chiar azi, 14 mai
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×