Miniștrii Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi și Liviu Pop, acuzați de ANI de conflict de interese, incompatibilitate și venituri nejustificate. Reacția lui Ponta

Miniștrii Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi și Liviu Pop, acuzați de ANI de conflict de interese, incompatibilitate și venituri nejustificate. Reacția lui Ponta
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 30/04/2015, 10:24

Trei miniștri ai guvernului Ponta sunt puși de Agenția Națională de Integritate(ANI) pe lista incompatibililor sau sunt acuzați de conflict de interese și venituri nejustificate. Este vorba de Eduard Hellvig(Dezvoltare), Ovidiu Silaghi(Transporturi) și Liviu Pop(Dialog social).

Eduard Hellvig este acuzat de incompatibilitate pentru că ar fi deținut concomitent funcția de ministru, dar și cea de director al unei societăți comerciale. Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, este acuzat de inspectorii ANI că nu poate justifica 45.000 euro din averea dobândită. Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, este acuzat de conflict de interese pentru că ar fi emis un ordin în calitate de ministru al Educației prin care ar fi avantajat sindicatul pe care l-a condus până să ajungă ministru.

Pe lista ANI, este și seceretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, și el declarat incompatibil pentru că ar fi administrat o firmă și după ce a devenit secretar al guvernului deși legea interzice asta.

Premierul Victor Ponta le-a cerut celor patru demnitari să se apere în fața ANI și să conteste acuzațiile dacă este cazul. De asemenea, premierul a precizat că, „dacă acuzațiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei in cauză nu vor mai face parte din echipa guvernamentală”.

Ministru și director al unei societăți comerciale

Potrivit ANI, Eduard Hellvig ar fi deținut, până pe 31 octombrie, simultan funcția de ministru al Dezvoltării și cea de director al unei societății comerciale. ANI spune că legislația interzice ca un ministru să fie și directorul unei companii. Hellvig a precizat în punctul său de vedere transmis ANI că nu a deținut funcția de director la compania invocată. Inspectorii agenției susțin însă că datele oficiale spun altceva.

„În punctul de vedere transmis Agenției Naționale de Integritate, Eduard Raul Hellvig a menționat că nu deține funcția de director al S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L. și nici nu a exercitat această funcție în niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de către Eduard Raul Hellvig în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o saptămână”, precizează ANI în comunicatul de presă

Agenția mai susține că Hellvig a fost angajat pe funcția de cercetător în științe politice în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L dar că acestă societatea nu avea ca obiect de activitatea cercetarea. ANI a sesizat Inspecția Muncii pentru a clarifica situația.

ANI mai meționează că în perioada august – octombrie 2012 Hellvig ar fi fost plătit de S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. cu suma 26.000 de lei dar că între ministru și acestă companie nu există un contract de muncă. ANI a sesizat în acest caz ANAF. Ministrul a declarat că acestă sumă a fost primită de soția sa iar banii au fost virați în contul său deoarece are un cont comun cu soția sa.

Ministrul Hellvig respinge toate acuzațiile formulate de ANI la adresa lui. Ministrul spune că, în opinia sa, este vorba de o acțiune politică.
„Din păcate instituțiile statului se implică în campania electorală. ANI nu înțelege să fie imparțială. Este evident o acțiune strict politică. Este incredibil că pot fi acuzat de incompatibilitate având în vedere că din 2004 nu mai am legătură cu acestă societate. În 2004 m-am suspendat din funcția de director al acelei societăți. Din 2004 nu am mai avut nici o relație cu această companie. Este absurd să se spună că am fost în incompatibilitate”, a declarat Eduard Hellvig la un post de televiziune.

Silaghi: „Este o inadvertență”

În cazul ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ANI a sesizat Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor. ANI susține că ministrul Transporturilor nu ar putea justifica peste 45.000 euro din averea pe care a dobândit-o. Inspectorii ANI au descoperit că în perioada 07.05.2012 – 15.10.2012, Silaghi și soția acestuia, au avut venituri salariale în cuantum de 24.872 Lei iar „modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 231.670 Lei, rezultând o diferență nejustificată de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro”

„Este o inadvertență. Este un cont deschis de soția mea pentru a aplica la un proiect. Avea nevoie să depună această sumă pentru a intra în proiectul FADR. Apare cum ar fi vorba de două sume diferite dar în fapt e vorba de o singură depunere. Eu am depus toate actele la ANI. Mai spun și de o diferență de 5000 euro dar colo e vorba de o descoperire de card”, a declarat ministrul Silaghi la un post de televiziune

Liviu Pop – conflict de interese și abuz în serviciu

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, este acuzat de conflict de interese și de abuz în serviciu pentru în perioada în care a condus Ministerul Educației ar fi emis un ordin prin care ar fi avantajat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ al cărei lider de sindicat a fost până să ajungă ministru. Practic Liviu Pop a modificat un ordin din 2011 care interzicea reținerea cotizației sindicale de către unitatea de învățământ.

În perioada în care a fost ministru al învățământului, Pop a decis că de fapt statul poate reține cotizațiile pentru sindicate. ANI susține pe cazul cotizațiilor pentru sindicate s-au pronunțat și instanțele care au spus că statul nu trebuie să rețină automat aceste cotizații. În esență, ANI susține că Liviu Pop prin schimbarea acestei norme a avantajat direct sindicatul pe care l-a condus iar lega interzice acest lucru.

Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului, este acuzat de ANI de conflict de interese pentru că ar fi deținut simultan funcția de secretar general al Guvernului și cea de administrator al unei companii private. ANI susține într-un comunicat public că în perioada 10.05.2012 – 08.06.2012 Mihalache a exercitat atât funcția de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L.

Toate cele patru decizii ale ANI pot fi atacate în instanță de către cei vizați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...