Lista bolilor care se agravează odată cu scăderea temperaturilor. Recomandări pentru sezonul rece

Lista bolilor care se agravează odată cu scăderea temperaturilor. Recomandări pentru sezonul rece
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 29/07/2014, 18:45

Venirea sezonul rece are un impact negativ asupra sănătății noastre, avertizează medicii. Potrivit specialiștilor, scăderea temperaturilor este intens resimțită de organism, mai ales dacă suferiți de anumite boli precum afecțiuni cardiovasculare, reumatism, astm și infecții urinare.

Mai jos regăsiți lista bolilor care se agravează odată cu venirea sezonului rece.

● Cardiacii trebuie să acorde o atenție deosebită stării lor de sănătate în această perioadă a anului. Statisticile arată că numărul deceselor înregistrate în rândul persoanelor bolnave cu inima este mai mare în perioada rece a anului decât atunci când este cald afară. Schimbările de front atmosferic determină o sensibilitate mai mare în cazul pacienților cardiovasculari, spun medicii. Presiunea atmosferică scăzută poate duce la apariția tahicardie și la creșterea tensiunii. De asemenea, frigul îi afectează pe cei care au probleme cu tensiunea arterială și cu circulația sângelui. Medicii recomandă cardiacilor să evite ieșirea din casă dimineața și seara târziu, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, pentru că în aceste condiții ei pot suferi un spasm coronarian, urmat de scăderea fluxului de sânge în arterele coronare. Consecința poate fi instalarea anginei sau chiar a infarctului.

● Persoanele care suferă de o infecție urinară pe care nu au tratat-o până acum trebuie să acorde o mai mare atenție stării lor de sănătate. Medicii spun că temperaturile scăzute joacă un rol important chiar și reapariția acestei afecțiunii. Chiar dacă statisticile arată că femeile sunt cele mai expuse infecțiilor urinare, nici bărbații nu ar trebui să neglijeze această afecțiune, deoarece ea poate afecta buna funcționare a rinichilor.

Infecția urinară este o afecțiune provocată de diferiți agenți patogeni precum bacterii, fungi și paraziți. „Cea mai frecventă cauză poate fi infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existentă în intestinul gros al omului, care atunci când ajunge în tractul urinal provoacă infecția. Alți microbi care dăunează sunt Klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziți precum Tricomonas”, a explicat dr. Teofil Roșu, medic specialist boli interne de la o clinică privată din Capitală.

Pentru a evita cronicizarea infecțiilor urinare prin ascensiunea lor până la rinichi, un prim tratament recomandat este cel igieno-dietetic, bazat pe consumul de lichide suficiente pentru a crea o diureză corespunzătoare spălării căilor urinare (apă simplă, ceaiuri de cozi de cireșe, mătase de porumb). Pe baza antibiogramei date de analiza de urocultură se realizează și tratamentul antibiotic.

● Persoanele care sunt reumatice trebuie să-și ia măsuri profilactice în perioada rece a anului. Medicii spun că aceste afecțiuni sunt meteosensibile. Astfel că scăderea temperaturii și vremea înnorată produce exacerbarea durerilor. Potrivit specialiștilor, manifestările diferă de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea fiecăreia și de cât de repede organismul se adaptează noilor condiții.

Cea mai comună boală reumatică, influențată de vremea rece, este artroza. Cunoscută în popor drept „reumatism”, artroza este consecința distrugerii cartilajului articular. Modificările osoase care apar în artroză fac ca receptorii de la nivelul osului să resimtă perturbările atmosferice și durerea să fie mai intensă. În tratamentul artrozei se folosesc medicamente pentru combaterea inflamației, precum antiinflamatoare nesteroidiene, corticoterapia. Alături de acestea, boala artrozică poate beneficia de pe urma fizioterapiei, a balneoterapiei, gimnasticii medicale. Pentru evitarea acutizărilor provocate de temperaturile scăzute, bolnavii de artroză trebuie să evite expunerea la frig și umezeală.

● Astmaticii sunt și ei trecuți pe lista pacienților care trebuie să acorde o atenție deosebită stării lor de sănătate în această perioadă a anului. Medicii spun că aerul rece poate precipita crizele de astm. Dacă aerul este și uscat, așa cum se întâmplă în sezonul rece, disconfortul acestor pacienți este și mai mare. Activitățile fizice desfășurate în aceste condiții de temperatură și umiditate pot oricând să declanșeze crize astmatice. Medicii recomandă acestor persoane să evite să iasă din casă atunci când temperaturile sunt foarte mici. În plus, este indicat ca persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale sistemului respirator, printre care și atmaticii, să își facă vaccinul antigripal și antipneumococic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!