Adrian Năstase, adus la Curtea de Apel pentru cererea de eliminare din pedeapsă a zilelor în care a stat la spital

Adrian Năstase, adus la Curtea de Apel pentru cererea de eliminare din pedeapsă a zilelor în care a stat la spital
Publicat: 21/11/2012, 09:55
Actualizat: 25/06/2013, 15:24

Adrian Năstase a fost adus, miercuri dimineață, la Curtea de Apel București pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de închisoare dispusă în dosarul „Trofeul calității” a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.

Curtea de Apel București judecă recursul lui Adrian Năstase împotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele în care a fost internat la Spitalul de Urgență Floreasca, respectiv din 20 până în 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale în dosarul „Trofeul calității”.

Adrian Năstase a fost adus în jurul orei 9.00 la Curtea de Apel București de către reprezentanții unității de detenție. Acesta nu a făcut declarații la intrarea în sala de judecată.

Tribunalul București a respins, în 2 octombrie, cererea fostului premier Adrian Năstase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de închisoare dispusă în dosarul „Trofeul calității” a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.

Decizia Tribunalului a fost contestată de Năstase la Curtea de Apel București, care va decide definitiv în această cauză.

Fostul premier Adrian Năstase și-a provocat în mod voit leziunile pentru care a stat internat, în perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca din Capitală, acesta fiind motivul pentru care zilele respective nu pot fi scăzute din pedeapsa sa de doi ani de închisoare, a arătat instanța Tribunalului București în motivarea deciziei.

Judecătorul Tribunalului București a precizat că, potrivit dispozițiilor articolului 87 din Codul penal, „durata executării pedepsei închisorii se socotește din ziua în care condamnatul începe să execute hotărârea definitivă de condamnare”, dispozițiile alineatului 3 al aceluiași articol statuând că „timpul în care condamnatul, în cursul executării pedepsei, se află bolnav în spital, intră în durata executării, afară de cazul în care și-a provocat în mod voit boala, iar această împrejurare se constată în cursul executării pedepsei”.

Magistratul a arătat că toate înscrisurile existente la dosarul cauzei „stabilesc fără putință de tăgadă faptul că internarea medicală a petentului s-a datorat unei tentative de suicid”.

„În atare ipoteză, văzând și dispozițiile legale invocate, Tribunalul constată că petentul se află în situația în care și-a provocat în mod voit acele leziuni, ce au necesitat manevrele medicale de specialitate, așa încât, pe perioada de referință 20-26 iunie nu poate opera deducerea din pedeapsa aplicată”, a notat judecătorul în motivarea deciziei.

Procurorul arăta, în fața instanței Tribunalului București, că, potrivit normelor legale în vigoare, nu se compută la perioada efectiv executată zilele petrecute de condamnați în spitalele publice sau în spitalele penitenciarelor, când afecțiunile pentru care au fost internați au fost autoprovocate tocmai pentru a scăpa de executarea pedepselor.

Totodată, procurorul preciza că, la momentul când a încercat să se sinucidă – ceea ce constituie un incident, așa cum prevede legea -, Năstase nu se afla încă în executarea efectivă a pedepsei.

Avocatul lui Adrian Năstase spunea însă că, la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă, avea în posesie ori el, ori membrii familiei sale cel puțin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanță, ceea ce înseamnă că de la acel moment ar fi început executarea condamnării.

Avocatul a arătat că, de la acel moment, Năstase a fost în permanență atât sub supravegherea polițiștilor de la Serviciul Urmăriri din Poliția Capitalei, cât și a celor de la Direcția de Reținere și Arest Preventiv.

Adrian Năstase a susținut că este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare. El a arătat că cele șapte zile reprezintă sub 0,1 la sută din perioada efectivă pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.

Fostul premier preciza că susținerea procurorului privind condamnații care-și provoacă boala sau afecțiunile nu are fundament, pentru că în cazul său s-a constatat de către Parchetul General o tentativă de suicid, dar nefinalizată, amintând de ordonanața de neîncepere a urmării penale în ceea ce-l privește în acest caz.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În seara aceleiași zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuința sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie. În 21 iunie, Năstase a fost operat la Spitalul Floreasca.

În 26 iunie, Tribunalul București a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofițer de poliție care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acționat conform procedurilor.

Adrian Năstase a formulat și o contestație în anulare în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul „Trofeul calității”. Dosarul va fi judecat în 3 decembrie, de Completul de cinci judecători de la instanța supremă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice