Șeful Poliției Române dispune intensificările activităților pentru prevenirea accidentelor grave

Șeful Poliției Române dispune intensificările activităților pentru prevenirea accidentelor grave
Publicat: 25/11/2012, 12:29
Actualizat: 05/08/2014, 17:29

Șeful Poliției Române, chestorul pincipal Petre Tobă, a dispus, duminică, intensificarea activităților pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, astfel că, între 26 și 28 noiembrie, Direcția Rutieră și Direcția de Ordine Publică vor demara a amplă acțiune la nivel național.

La acțiune vor participa atât polițiști de la rutieră, cât și polițiști de ordine publică, care vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

„Dispunerea polițiștilor în teren și acțiunile întreprinse pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație grave se va face ținând cont de intervalele orare și zonele cu risc crescut identificate în urma analizelor efectuate la nivel local. Pe lângă activitățile de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii vor acționa în sistem integrat pentru menținerea climatului de ordine și liniște publică”, precizează Poliția Română, într-un comunicat de duminică.

Activitățile vor fi coordonate nemijlocit de adjuncții șefilor de inspectorate județene, al Poliției Capitalei și Secției de Poliție Autostrăzi, fiind conduse efectiv de șefii serviciilor de poliție rutieră și de ordine publică.

Numărul de accidente rutiere a crescut în ultimele două luni, după ce timp de trei ani consecutiv scăzuse, fapt ce a determinat plecarea mai devreme a comisarului Constantin Nicolescu, în 20 noiembrie, din funcția de adjunct al inspectorului general al Poliției Române, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) lucrează la un proiect de înăsprire a măsurilor prevăzute de Codul rutier.

Potrivit surselor citate, în ultimele două luni numărul accidetentelor de circulație a crescut semnificativ, motiv pentru care mai devreme cu nouă zile de a-i expira de drept împuternicirea ca inspector general adjunct al IGPR, comisarul șef Constantin Nicolescu, a părăsit postul, din 20 noiembrie, întorcându-se la Inspectoratul Județean de Poliție Dolj.

În urma unei solicitări a agenției MEDIAFAX, Biroul de presă al IGPR a comunicat o statistică privind numărul de accidente rutiere înregistrate de începutul anului.

Potrivit comunicării IGPR, în perioada 1 ianuarie-22 noiembrie 2012, au fost înregistrate la nivel național 8.377 accidente rutiere grave (+181), soldate cu 1.833 de persoane decedate (+58) și 7.922 de persoane rănite grav (+162).

Analizând principalele cauze generatoare, a reieșit că pe fondul vitezei s-au produs cele mai multe accidente grave (1.581), urmată de indisciplina pietonilor (1.394) și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (736), arată sursa citată.

Raportat la mediul producerii accidentelor, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în mediul urban (42,4 la sută), mediul rural a concentrat 34,8 la sută din accidentele grave, în timp ce accidentele produse în afara localității au reprezentat 22,8 la sută.

Evoluția accidentelor rutiere grave, raportată la vârsta autorilor, relevă faptul că, în perioada de referință, cele mai multe au fost provocate de participanții la trafic din grupa de vârstă 31 – 50 ani (35,2 la sută).

Totodată, pe grupe de vârstă se înregistrează creșteri ale numărului accidentelor la categoria 26-30 ani (șase la sută), iar scăderi înregistrându-se la categoria de vârstă 19-25 ani (-5,1 la sută) și de peste 56 ani (-1,9 la sută).

Creșterea numărului accidentelor în acest an este cauzat de accidentele rutiere produse în special în ultimele două luni, afirmă sursa citată.

Anul 2008 a fost anul de vârf în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere grave. În urma măsurilor luate de Poliția Rutieră, timp de trei ani consecutiv, 2009, 2010 și 2011, numărul accidentelor a fost unul descendent.

Astfel, la finalul anului 2011 s-au înregistrat, în raport cu 2008, scăderi cu 13 la sută ale numărului accidentelor grave, cu 34,2 la sută ale persoanelor decedate și cu 7,2 la sută ale răniților grav.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Afacerile româneşti care şi-au asigurat succesul pe piaţa internaţională. Europa Centrală şi de Est devine...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Imaginile în care Novak Djokovic a fost lovit cu o sticlă în cap după meci!...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se dau 718 LEI de persoană. Statul român plătește deja lunar banii
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...