Șeful Poliției Române dispune intensificările activităților pentru prevenirea accidentelor grave

Șeful Poliției Române dispune intensificările activităților pentru prevenirea accidentelor grave
Publicat: 25/11/2012, 12:29
Actualizat: 05/08/2014, 17:29

Șeful Poliției Române, chestorul pincipal Petre Tobă, a dispus, duminică, intensificarea activităților pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, astfel că, între 26 și 28 noiembrie, Direcția Rutieră și Direcția de Ordine Publică vor demara a amplă acțiune la nivel național.

La acțiune vor participa atât polițiști de la rutieră, cât și polițiști de ordine publică, care vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

„Dispunerea polițiștilor în teren și acțiunile întreprinse pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație grave se va face ținând cont de intervalele orare și zonele cu risc crescut identificate în urma analizelor efectuate la nivel local. Pe lângă activitățile de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii vor acționa în sistem integrat pentru menținerea climatului de ordine și liniște publică”, precizează Poliția Română, într-un comunicat de duminică.

Activitățile vor fi coordonate nemijlocit de adjuncții șefilor de inspectorate județene, al Poliției Capitalei și Secției de Poliție Autostrăzi, fiind conduse efectiv de șefii serviciilor de poliție rutieră și de ordine publică.

Numărul de accidente rutiere a crescut în ultimele două luni, după ce timp de trei ani consecutiv scăzuse, fapt ce a determinat plecarea mai devreme a comisarului Constantin Nicolescu, în 20 noiembrie, din funcția de adjunct al inspectorului general al Poliției Române, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) lucrează la un proiect de înăsprire a măsurilor prevăzute de Codul rutier.

Potrivit surselor citate, în ultimele două luni numărul accidetentelor de circulație a crescut semnificativ, motiv pentru care mai devreme cu nouă zile de a-i expira de drept împuternicirea ca inspector general adjunct al IGPR, comisarul șef Constantin Nicolescu, a părăsit postul, din 20 noiembrie, întorcându-se la Inspectoratul Județean de Poliție Dolj.

În urma unei solicitări a agenției MEDIAFAX, Biroul de presă al IGPR a comunicat o statistică privind numărul de accidente rutiere înregistrate de începutul anului.

Potrivit comunicării IGPR, în perioada 1 ianuarie-22 noiembrie 2012, au fost înregistrate la nivel național 8.377 accidente rutiere grave (+181), soldate cu 1.833 de persoane decedate (+58) și 7.922 de persoane rănite grav (+162).

Analizând principalele cauze generatoare, a reieșit că pe fondul vitezei s-au produs cele mai multe accidente grave (1.581), urmată de indisciplina pietonilor (1.394) și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (736), arată sursa citată.

Raportat la mediul producerii accidentelor, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în mediul urban (42,4 la sută), mediul rural a concentrat 34,8 la sută din accidentele grave, în timp ce accidentele produse în afara localității au reprezentat 22,8 la sută.

Evoluția accidentelor rutiere grave, raportată la vârsta autorilor, relevă faptul că, în perioada de referință, cele mai multe au fost provocate de participanții la trafic din grupa de vârstă 31 – 50 ani (35,2 la sută).

Totodată, pe grupe de vârstă se înregistrează creșteri ale numărului accidentelor la categoria 26-30 ani (șase la sută), iar scăderi înregistrându-se la categoria de vârstă 19-25 ani (-5,1 la sută) și de peste 56 ani (-1,9 la sută).

Creșterea numărului accidentelor în acest an este cauzat de accidentele rutiere produse în special în ultimele două luni, afirmă sursa citată.

Anul 2008 a fost anul de vârf în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere grave. În urma măsurilor luate de Poliția Rutieră, timp de trei ani consecutiv, 2009, 2010 și 2011, numărul accidentelor a fost unul descendent.

Astfel, la finalul anului 2011 s-au înregistrat, în raport cu 2008, scăderi cu 13 la sută ale numărului accidentelor grave, cu 34,2 la sută ale persoanelor decedate și cu 7,2 la sută ale răniților grav.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică