SONDAJ IRES. Aproape două treimi dintre români nu-și cunosc parlamentarii și nici candidații la alegerile din 9 decembrie

Publicat: 27/11/2012, 19:52
Actualizat: 14/08/2015, 21:03

După patru ani de mandat, românii tot nu-și cunosc reprezentanții în Parlament, aproape două treimi dintre alegători spunând că nici măcar nu știu cum îi cheamă pe deputații și senatorii din colegiile lor. Când vine vorba despre actuala campanie electorală, lucrurile nu sunt foarte diferite. Nici de data această, electoratul nu doar că nu este interesat de campanie, ci nu știe cine candidează în colegiul său, doar 37% fiind hotărâți cu cine vor vota.

Potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), doar 38% dintre respondenți cunosc numele deputatului actual și 32% pe cel al senatorului. Când vine vorba de activitatea lor, doar aproximativ un sfert dintre cei intervievați au spus că sunt la curent cu ce fac parlamentarii aleși în colegiile lor.

CLIK PENTRU A MĂRI

FOTO: IRES

Astfel, sondajul arată că doar 27% cunosc activitatea deputatului, dintre aceștia fiind mulțumiți 55% și foarte mulțumiți 14%. În cazul senatorilor, situația diferă puțin, activitatea lor fiind cunoscută de 20% dintre cetățenii care l-au votat, iar 73% sunt mulțumiți și foarte mulțumiți. Chiar și așa, încrederea pe care o are alegătorul în parlamentarul ales nu depășește 21%, în cazul deputaților, și 23% în cazul senatorilor.

FOTO: IRES

Doar 16% dintre respondenți spun că l-au întâlnit pe senatorul ales în colegiul lor, iar pe deputatul care îi reprezintă 26%.

În ciuda acestor statistici, corelate cu nivelul la care a ajuns discursul anticorupție, 36% dintre respondenți îl consideră pe deputatul lor un om cinstit, iar 37% spun același lucru despre senator.

Cum își aleg reprezentanții în Parlament

Nici în campania actuală candidații care speră să prindă un loc în Parlament nu au un succes prea mare. Potrivit sondajului IRES, cu două săptămâni înainte de ziua votului, puțin peste o treime dintre respondenți cunosc polticienii care candidează în colegiul lor. 43% dintre cei intervievați spun că știu cine sunt candidații pentru postul de deputat, iar 38% îi știu pe cei care vor să fie senatori.

Din acest motiv, deși 72% au spus că vor merge la vot, doar 37% știu pe cine vor vota, 39% spunând că nu s-au hotărât încă (19% susțin că au o idee, dar că-și pot schimba opțiunea).

Deși atunci când își aleg reprezentantul în Parlament, alegătorii se ghidează în special după profesia candidatului (63%), prestanța lui în campanie (62%) și partidul din care face parte (60%), calitățile pe care ar trebui să le aibă sunt nu doar numeroase, ci și ușor utopice.

Astfel, candidatul ideal ar trebui să fie, în primul rând, sincer, comunicativ, serios, profesionist și un bun gospodar (peste 90%), pe ultimele locuri fiind criteriile bazate pe sex, etnie și religie (sub 52%).

FOTO: IRES

Mai mult, conform datelor furnizate de IRES, alegătorul nu se lasă influențat de campania electorală prea mult, opțiunile de la vechile alegeri din 2008 rămânând valabile (28% pentru deputați, 25% pentru senatori). Chiar dacă fiecare candidat care speră să intre în Parlament aruncă promisiuni electorale și luptă pentru votul cetățenilor, pentru aceștia competența, pregătirea și inteligența nu contează prea mult. Astfel, chiar dacă alegătorul ține cont de corectitudinea și sinceritatea candidatului (19%), sondajele arată că celelalte criterii, precum apropierea de cetățeni, programul electoral, seriozitatea, inteligența și competența, nu sunt importante (sub 4%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 21-22 noiembrie 2012, pe un eșantion de 1.397 de persoane majore, eșantionul fiind multi-stratificat, probabilist și reprezentativ la nivel național. Potrivit IRES, statisticile pot avea o eroare de maxim ± 2,67%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul