CE recomandă statelor membre să identifice paradisurile fiscale și să le plaseze pe „liste negre” naționale

CE recomandă statelor membre să identifice paradisurile fiscale și să le plaseze pe liste negre naționale
Publicat: 07/12/2012, 10:11
Actualizat: 26/06/2013, 03:48

Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale și să le plaseze pe „liste negre” naționale, dar și să gestioneze problemele ce permit unor firme să evite plata impozitelor la un nivel just.

Potrivit Reprezentanței CE, Comisia a prezentat, joi, un plan de acțiune pentru a reacționa mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii și a fraudei fiscale.

Planul conține un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât și viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să își protejeze bazele de impozitare și să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

„Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în UE prin evaziune și fraudă fiscală. Această sumă nu este doar o pierdere scandaloasă de venituri foarte necesare, ci și o amenințare la adresa impozitării corecte. În timp ce statele membre trebuie să înăsprească măsurile naționale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de soluții unilaterale nu va da rezultate. În cadrul unei piețe unice, într-o economie globalizată, neconcordanțele și lacunele din legislațiile naționale devin instrumentele celor care caută să se sustragă de la plata impozitelor. Prin urmare, este esențială o poziție puternică și coerentă a UE împotriva evazioniștilor și a celor care îi favorizează”, a declarat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Å emeta.

Ca primă acțiune imediată, CE a adoptat două recomandări menite să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate și coordonate cu privire la anumite probleme stringente.

Prima recomandare, arată sursa citată, prevede o poziție puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, care este mai fermă decât măsurile internaționale actuale. Statele membre sunt încurajate să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale și să le plaseze pe „liste negre” naționale. De asemenea, sunt prezentate măsuri detaliate destinate să convingă aceste țări din afara UE să aplice standardele de guvernanță ale UE.

A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă, fiind sugerate modalități de a aborda aspecte tehnice și lacune juridice pe care unele întreprinderi le exploatează pentru a evita plata impozitelor la un nivel just.

„Statele membre sunt încurajate să își revizuiască convențiile privind evitarea dublei impozitări, pentru a evita ca ele să determine absența totală a obligațiilor fiscale. Statele membre ar trebui să adopte și o regulă generală comună antiabuz, în temeiul căreia ele ar putea să ignore orice înțelegere artificială realizată în vederea comiterii evaziunii fiscale și să stabilească în schimb impozite pe baza activității economice propriu-zise”, se mai arată în comunicat.

Alte inițiative prevăzute în planul de acțiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Număr de identificare fiscală la nivelul UE, o revizuire a dispozițiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum și ghiduri comune de urmărire a fluxurilor financiare.

În scopul de a îmbunătăți și mai mult activitatea din cadrul UE referitoare la concurența fiscală dăunătoare, statele membre sunt încurajate să revigoreze activitățile referitoare la Codul de conduită al UE privind impozitarea întreprinderilor. În cazul în care soluțiile de eliminare a anumitor neconcordanțe nu sunt convenite și puse în aplicare în timp util și în mod eficient, Comisia, dacă este cazul, va elabora propuneri legislative în acest sens. Se recomandă, de asemenea, extinderea sferei de cuprindere a codului de conduită prin includerea de regimuri fiscale speciale pentru persoanele fizice foarte bogate.

Comisia, pentru a se asigura că planul de acțiune prezentat este aplicat, va înființa instrumente de monitorizare activă și tabele de punctaj noi, pentru a menține ritmul în lupta împotriva evaziunii și a fraudei fiscale. O nouă Platformă pentru buna guvernanță fiscală va monitoriza și va raporta cu privire la aplicarea de către statele membre a recomandărilor.

Planul de acțiune și recomandările vor fi prezentate Consiliului miniștrilor de finanțe al UE și Parlamentului European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului