Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinților Împărați Constantin și Elena

Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinților Împărați Constantin și Elena
Publicat: 02/01/2013, 12:10
Actualizat: 03/02/2019, 17:18

Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinților Împărați Constantin și Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de când împăratul a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan, prin care s-a pus capăt persecuției creștinilor, informează Patriarhia.

„Proclamarea anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena este în primul rând motivată de cei 1.700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca și creștinii să nu mai fie persecutați. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani, creștinii au fost persecutați că nu se închinau împăratului și zeilor păgâni greco-romani. De aceea mulți dintre ei au fost uciși în chinuri deosebite, episcopii și preoții au fost duși în închisori, mutilați și uciși, astfel calendarul nostru, din primele trei veacuri, este plin de sfinți martiri sau mucenici ca urmare a politicii mai multor împărați romani de a persecuta pe creștini”, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, în cuvântul rostit cu acest prilej.

Vorbind despre Sfântul Constantin cel Mare, patriarhul României a arătat că acesta a fost un om chemat de Dumnezeu pentru o schimbare deosebită în istoria Europei și a lumii întregi, el neprimind „chemarea” de la oameni, ci de la Dumnezeu.

De asemenea, PF Dniale a evidențiat preocuparea Sfinților Împărați pentru o societate creștină, dar și sprijinul acordat Bisericii.

„În primul rând, noi cinstim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru că au fost mărturisitori ai lui Hristos. De asemenea, îi cinstim ca fiind susținători și ajutători ai Bisericii. După ce a eliberat pe episcopi și preoți din închisoare, i-a și chemat să ajute la formarea și educarea unei societăți noi creștine. De aceea, episcopii și preoții erau încurajați să propovăduiască eliberarea sclavilor din robie. Sfinții Împărați au dăruit unele imobile publice împărătești numite basilica, folosite pentru judecată publică sau pentru a anunța hotărârile imperiale. El a oferit astfel de basilici creștinilor, pentru că multe biserici au fost dărâmate de împărații prigonitori romani și, ca o compensație pentru bisericile pierdute, au fost oferite aceste lăcașuri imperiale publice, pentru a servi ca biserici”, a mai arătat patriarhul.

PF Daniel a subliniat totodată că Sfinții Împărați au fost nu numai apărători ai libertății religioase, ci și buni creștini, apărători ai demnității umane, ai omului, interzicând tortura care se practica foarte des în timpul împăraților păgâni.

Patriarhul a arătat, de asemenea, că Sfinții Constantin și Elena sunt modele de viață creștină. „În ei doi avem și rugători în ceruri. Sfinții Împărați sunt rugători pentru noi și atunci când trebuie să dăm o educație aleasă copiilor. Sfânta Elena este model de mamă care dăruiește o educație luminată de credința în Hristos, care are ca temelia iubirea față de Dumnezeu și față de semeni”, a mai spus PF Daniel.

La inițiativa patriarhului BOR, în ședința de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod a aprobat ca 2013 să fie declarat Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena la împlinirea a 1 700 de ani de la Edictul de toleranță religioasă de la Milano (313).

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena, în anul în care am intrat, 2013, să săvârșim și noi fapte bune pentru întărirea în credință, pentru ajutorarea Bisericii, pentru ajutorarea societății noastre românești”, a încheiat PF Daniel.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la 21 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple