Prima pagină » Magazin » Tulburările somnului, o problemă pentru viitoarele misiuni spațiale spre Marte

Tulburările somnului, o problemă pentru viitoarele misiuni spațiale spre Marte

Tulburările somnului, o problemă pentru viitoarele misiuni spațiale spre Marte
Dereglările ciclului somnului ar putea să pună probleme serioase astronauților care vor călători într-o bună zi spre Marte, potrivit studiilor realizate în cadrul unei misiuni marțiene simulate, ce a avut o durată de 520 de zile și a fost organizată în Rusia, informează AFP.

Dereglările ciclului somnului ar putea să pună probleme serioase astronauților care vor călători într-o bună zi spre Marte, potrivit studiilor realizate în cadrul unei misiuni marțiene simulate, ce a avut o durată de 520 de zile și a fost organizată în Rusia, informează AFP.

Șase voluntari – trei ruși, doi europeni și un chinez – au participat la această misiune simulată, denumită „Mars500”, realizată între 2010 și 2011, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA).

În timpul acestui experiment de 520 de zile, oamenii de știință au studiat efectele psihologice și fiziologice pe care le au călătoriile îndelungate în spațiu, cu ajutorul unor instrumente care înregistrau și măsurau mișcările voluntarilor, perioadele de somn și starea de veghe, capacitatea lor de concentrare, nivelul de oboseală, stresul și tensiunile cu ceilalți membri ai „echipajului”.

Experimentul a fost astfel conceput pentru a simula un zbor spre Marte de 250 de zile, un sejur pe planeta roșie de 30 de zile și călătoria de întoarcere spre Terra de 240 de zile.

„Este primul studiu efectuat pentru a înțelege mai bine rolul-cheie jucat de ciclurile somnului și stării de veghe în timpul misiunilor spațiale îndelungate”, a precizat David Dinges, profesor de psihiatrie la Facultatea de medicină de la Universitatea Pennsylvania.

El este principalul autor al acestui studiu publicat în cel mai recent număr lansat de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Analiza datelor obținute a dezvăluit faptul că membrii echipajului misiunii Mars500 au devenit tot mai sedentari pe parcursul misiunii, un aspect reliefat prin creșterea timpului destinat somnului și perioadelor de odihnă.

Voluntarii au suferit cel puțin o tulburare a somnului, a capacității de concentrare și o dereglare a ciclului somn/ stare de veghe, fapt care i-a făcut pe cercetători să se gândească la o slabă sincronizare a ritmului circadian – un ciclu natural de 24 de ore.

„Analizate în ansamblu, aceste măsurători arată necesitatea de a menține artificial pe durata unei misiuni spațiale îndelungate un ritm circadian natural, așa cum este el cunoscut pe Terra, pentru a asigura o cantitate și o calitate a somnului, care permite o activitate optimă, după trezirea astronauților”, a explicat profesorul Mathias Basner, de la Universitatea Pennsylvania, coautor al studiului.

Potrivit aceluiași cercetător, pentru a menține densitatea musculară a astronauților, care se reduce în condiții de microgravitație, este nevoie de o expunere suficientă la lumină, o alimentație adaptată și practicarea de exerciții fizice.

Toate acestea vor fi indispensabile pentru a menține sănătatea fizică și mintală a viitorilor astronauți pe parcursul întregii misiuni.

Până în prezent, cele mai îndelungate sejururi în spațiu efectuate de astronauți nu au depășit șase luni și au fost efectuate la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și la bordul fostei stații orbitale rusești MIR.

Începând din 2015, doi astronauți – un american și un rus – vor petrece câte un an la bordul ISS, cu scopul de a studia efectele pe care le au sejururile prelungite în spațiu asupra organismului uman.

Mediafax
Ministrul Energiei, veste bună pentru 4,5 milioane de români! Ce vor primi
Digi24
Atacuri hibrid și sabotaj în nordul Europei. Cum a ajuns un port liniștit din Norvegia un „laborator” pentru războiul hibrid al Rusiei
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă. Unde a zburat șeful statului
Mediafax
Vicepremierul Tanczos Barna, anunț privind impozitarea progresivă
Click
Pepper, pisica care detectează probleme invizibile. Contribuția neașteptată în lumea științei
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Un fost taximetrist, care a trăit toată viața cu chirie într-o garsonieră, a câștigat la tombolă o vilă de 4,6 milioane €
Digi24
EXCLUSIV Azilul ilegal binecuvântat de autorități timp de 20 de ani, alimentat de Poliție și spitale
Cancan.ro
Pactul secret din spatele căsniciei lui Emmanuel Macron. De ce nu poate Brigitte să divorțeze până în 2027: 'Abia atunci va începe povestea adevărată!'
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
StirileKanalD
Șocant! Tânără de 25 de ani a căzut de la etaj aproape dezbrăcată! Detalii cutremurătoare
KanalD
O șoferiță de 72 de ani a murit într-un teribil accident rutier, în Mureș. Autoturismul condus de victimă s-a izbit violent de un TIR
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Mit sau realitate: Șoferii care circulă cu viteză mică pe autostradă pot fi amendați? Care e limita minimă și cine o impune
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre INSULA PAȘTELUI
Capital.ro
Plata în numerar va fi eliminată! Contul bancar va fi obligatoriu: Se aplică din decembrie
Evz.ro
Marele coșmar al tinerilor. O problemă care îi sufocă
A1
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Cearta pe care nimeni n-a putut s-o oprească. Dorobanțu reacționează impulsiv: "Nu mă doare nici în cot părerea ta". Andrei intervine: "Ce obraznic a devenit". Concurenții din Casa Iubirii au uitat că sunt filmați. S-a lăsat cu urlete și reproșuri
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
O tânără din Germania, găsită în viață după 12 zile de dispariție în Australia