Ce buget a stabilit TVR pentru participarea la Eurovision 2013

Ce buget a stabilit TVR pentru participarea la Eurovision 2013
Publicat: 10/03/2013, 10:48
Actualizat: 31/01/2019, 22:42

UPDATE. Câștigătorul EUROVISION 2013 ROMÂNIA este CEZAR OUATU. Scandal imediat după anunțarea rezultatelor, Luminița Anghel consideră că un membru al juriului a dat un vot „șocant și inadmisibil”.

Consiliul de Administrație al TVR a aprobat participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013, care se va desfășura în luna mai, la Malmo, în Suedia, având drept condiție ca suma maximă alocată să fie de 200.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Televiziunii Române.

Totodată, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a recomandat recuperarea din vânzarea de publicitate și sponsorizări cel puțin a taxei de participare la Eurovision 2013, au mai spus reprezentanții TVR.

Dan Manoliu, redactorul-șef al Redacției Divertisment din TVR, a fost desemnat să se ocupe de organizarea participării României la ediția din acest an a concursului Eurovision, care se va desfășura la Malmo, în Suedia, pe 14, 16 și 18 mai.

Reprezentanții TVR au mai spus că perioada în care va fi organizată competiția națională Eurovision va fi anunțată în curând.

Suma stabilită de TVR pentru participarea la Eurovision 2013 este similară cu cea alocată pentru participarea României la ediția din 2012 a concursului. În 11 ianuarie 2012, surse din TVR declarau pentru MEDIAFAX că Televiziunea Română a stabilit un buget de circa 200.000 de euro pentru participarea la Eurovision 2012.

Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a aprobat, în ședința din 28 noiembrie 2012, participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013, care se va desfășura la Malmo, în Suedia. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de membrii CA prezenți la ședința respectivă, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX la momentul respectiv.

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa -, care se desfășoară în fiecare an, începând din 1956.

Patru țări din Europa – Bosnia și Herțegovina, Portugalia, Slovacia, și Turcia – au anunțat că nu vor participa la ediția din acest an a Eurovision, primele trei invocând motive financiare, în timp ce Turcia s-a plâns de regulile de desfășurare ale competiției muzicale, informează C21 Media.

Televiziunile RTP din Portugalia, STV din Slovacia și BHRT din Bosnia și Herțegovina au invocat motive financiare, a declarat Jon Ola Sand, reprezentant al EBU, responsabil cu organizarea Eurovision.

Jon Ola Sand a adăugat că European Broadcasting Union înțelege presiunile financiare la care sunt supuse televiziunile publice europene, precizând că EBU caută modalități de reducere a costurilor pe care le impune participarea și retransmisia concursului Eurovision.

Pe de altă parte, și televiziunea publică din Turcia (TRT) a anunțat că nu va participa la ediția din 2013 a Eurovision, criticând regulile de desfășurare a concursului, care sunt însă în vigoare de patru ani. Într-un comunicat de presă remis în decembrie, TRT a criticat decizia luată de membrii „privilegiați” ai European Broadcasting Union (EBU), Germania, Franța, Marea Britanie, Spania și Italia, de a reduce cu 50% efectele voturilor publicului, din cauza unor „rezultate nesatisfăcătoare” obținute în ultimii ani.

„Suntem surprinși” de decizia luată de televiziunea publică din Turcia, de a nu participa la ediția din acest an a Eurovision, a spus Jon Ola Sand. „Schimbările invocate (de TRT, n.r.) au fost implementate în anul 2009 și, în acest an, este pentru prima dată când TRT a ridicat obiecții”, a mai spus Sand, precizând că EBU încearcă să găsească o soluție viabilă în urma criticilor aduse de televiziunea publică din Turcia.

În ciuda deciziei acestor patru țări de a nu participa la Eurovision 2013, televiziunile publice din 39 de țări europene, între care și Televiziunea Română, au confirmat prezența la ediția din acest an a concursului.

În afară de TVR, la Eurovision 2013 vor participa: Albania (RTSH), Austria (ORF), Armenia (AMPTV), Azerbaidjan (Ictimai TV), Belarus (BTRC), Belgia (RTBF), Bulgaria (BNT), Croația (HRT), Cipru (CyBC), Denemarca (DR), Estonia (ERR), Finlanda (YLE), Franța (France3), Georgia (GPB), Germania (NDR), Grecia (ERT), Ungaria (MTV), Islanda (RUV), Irlanda (RTE), Israel (IBA), Italia (RAI), Letonia (LTV), Lituania (LRT), Macedonia (MKRTV), Malta (PBS), Republica Moldova (TRM), Muntenegru (RTCG), Olanda (Tros), Norvegia (NRK), Rusia (C1R), San Marino (SMTV), Serbia (RTS), Slovenia (RTVSLO), Spania (TVE), Suedia (SVT), Elveția (SRG SSR), Ucraina (NTU) și Marea Britanie (BBC).

„În ciuda situației economice care pune la încercare țările din Europa, un număr «sănătos» de televiziuni publice s-a angajat să respecte tradiția participării la concursul Eurovision”, a mai spus Jon Ola Sand.

European Broadcasting Union este o asociație cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiției Eurovision. EBU reunește în prezent 74 de televiziuni din 56 de țări din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Din EBU face parte și Televiziunea Română.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi -Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia și Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audiență record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât și semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple