Care ar putea fi primul spital regional de urgență la standarde internaționale

Care ar putea fi primul spital regional de urgență la standarde internaționale
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 04/07/2013, 00:48

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirmă că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș ar putea fi primul spital regional de urgență din țară care îndeplinește normativele internaționale și că își dorește să se înființeze, în patru sau cinci centre sanitare regionale, centre de arși.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș – care are în prezent statut de spital regional de urgență și are cea mai bună clasificare, 1A – ar putea fi primul spital regional de urgență din țară din punctul de vedere al normativelor internaționale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Spitalul din Târgu Mureș este spital clasificat la 1A – cel mai bine clasificat, are statut de spital regional de urgență, în consecință trebuie să aibă și un tarif de decontare care să se plieze pe modul de clasificare a spitalului”, a spus Nicolăescu, adăugând că, prin noul contract-cadru, începând cu 1 martie, va exista o finanțare suplimentară de la bugetul de stat, „peste ce dă Casa”, prin programul legat de ATI.

Totodată, finanțarea pentru asistența medicală în ambulatoriul de specialitate crește cu 50 la sută, astfel că „în cazul în care conducerea spitalului își va lua măsurile necesare ca foarte mulți pacienți să nu mai ajungă la UPU și să ajungă, așa cum trebuie, la ambulatoriul de specialitate, de acolo se face o finanțare suplimentară a spitalului”.

El a precizat că un colectiv de coordonare, condus de secretarul de stat Raed Arafat, va face, în două-trei luni, o evaluare legată de viitorul SCJU Târgu Mureș, existând două variante: înființarea unui spital nou sau modernizarea celui existent, care poate ajunge „într-o perioadă mai scurtă de timp și cu bani mai puțini” să fie un spital regional de urgență „așa cum prevăd toate normativele”.

„Mai departe va trebui să decidem care va fi drumul de urmat, ca să ne atingem obiectivul. Adică să avem spital regional de urgență, așa cum prevăd toate normativele. Și în felul acesta eu cred că primul spital regional de urgență, din punctul de vedere al normativelor internaționale, ar putea să fie cel de la Târgu Mureș”, a spus Nicolăescu.

El nu a putut preciza dacă acest obiect va fi atins într-un an sau mai mulți, dar a arătat că a făcut o vizită în mai multe secții ale spitalului și a constatat că trebuie să fie dezvoltate cu pioritate o serie de investiții „importante și destul de urgente” în zone precum Anestezie Terapie Intensivă, la blocul operator și la Clinica de Chirurgie Cardiacă pentru copii (fostul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant – n.r.).

Nicolăescu a afirmat că măsurile dispuse de Arafat în ce privește fostul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) din Târgu Mureș „sunt complete” și că acesta va rămâne în structura SCJU Târgu Mureș, pentru ca spitalul să îndeplinească în continuare condițiile de clasificare 1A.

Nicolăescu a adăugat că și centrele de excelență de tipul IBCvT Târgu Mureș – de la Iași, Cluj, Timișoara sau Constanța – vor fi integrate în viitoarele spitale regionale de urgență.

El a adăugat că dorește înființarea unor centre de arși, la standarde europene, în patru sau cinci centre sanitare regionale, pe lângă cel existent în București.

Totodată, Nicolăescu a spus că va acorda o atenție sporită registrelor naționale ale pacienților, pentru că nimeni nu îi poate spune, în acest moment, câți bolnavi de cancer sau de diabet există în România, deși acestea trebuie să fundamenteze deciziile pe care le ia.

„Anul acesta facem tot ce se poate, ca să dăm drumul, ca registrele să înceapă să funcționeze. În primul rând, să existe, în al doilea rând, să fie scrise în ele (datele) și în al treilea rând să le utilizăm pentru decizii. Că dacă nu știi ce e în registrul acela, iei decizii după cum ți se pare. Au fost începute de mine în 2007-2008 și acolo au murit. Unele dintre ele au fost și distruse. De exemplu, tot ce înseamnă transplant – registrul de transplant a fost distrus. Vreți să vă spun de ce? Intuiți de ce!”, a spus Nicolăescu, care a refuzat să precizeze motivul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×