Coplata la medic. Cum va ajuta noua taxă îmbunătățirea actului medical

Coplata la medic. Cum va ajuta noua taxă îmbunătățirea actului medical
Publicat: 29/01/2013, 12:31
Actualizat: 29/07/2014, 20:26

De la 1martie 2013, se va introduce coplata în sistemul sanitar. Așa prevede acordul semnat de Guvernul Ponta II cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Astfel, românii care vor trece pragul medicului după 28 februarie vor trebui să plătească o sumă modică dacă rămân internați. „Maximum 10 lei”, a anunțat premierul Victor Ponta.

Deși această taxă suplimentară, anunțată încă din anul 2009, de pe vremea ministrului Sănătății Ion Bazac, avea rolul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, în realitate, pacienții nu vor simți nicio îmbunătățire a actului medical, susțin directorii spitalelor. Aceștia spun că 10 lei pe internare nu ajung nici măcar pentru achitarea facturilor de utilități pe care le are unitatea sanitară.

Coplata, mecanism de control al internărilor nejustificate sau fictive

Reprezentanții ministerului Sănătății au explicat că această coplată fi aplicată numai în spitale, acolo unde și costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare.

„La propunerea ministerului Sănătății, FMI a acceptat introducerea unei coplăți modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive și a raportărilor false”, au menționat reprezentanții instituției într-un comunicat.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgență, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum și persoanelor exceptate prin lege, printre care se numără copiii, gravidele, pensionarii care au venituri sub 740 lei pe lună, bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă și veteranii de război. „Cuantumul modic al sumelor și regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru”, se mai arată în comunicat trasmis de Ministerul Sănătății.

Directorii spitalelor: „Suma este nesemnificativă”

Coplata a fost anunțată, în primă fază, ca o sursă de finanțare ce va ajuta la îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Total greșit, afirmă managerii de spitale, care spun că această taxă modică reprezintă mult prea puțin spre deosebire de cheltuielile pe care le are un spital.

„Să luăm drept exemplu Spitalul Județean de Urgență Constanța. Aici, anual, avem 55.000 de cazuri rezolvate, pe care le înmulțim cu 10 lei. La final de an vom avea 550.000 de lei, ceea ce pe lună ar reprezenta în jur de 50.000 de lei. Acest spital plătește doar pe factura de curent 120.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că suma primită de la pacienți nu ne va ajuta să achităm nici măcar o mică parte din utilități”, a declarat pentru gândul Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Directorii unităților medicale afirmă la unison că sistemul sanitar din România este unul subfinanțat, iar alocarea acestor fonduri din buzunarul pacientului nu va reprezenta un mare ajutor pentru sistemul sanitar.

„În momentul în care nu vom avea alte posibilități de a finanța sistemul public de sănătate din România, orice venit, până la urmă este binevenit. Sigur că nu înseamnă mare lucru 10 lei pe internare, ținând cont de faptul că numai norma de hrană pe zi la un spital de stat a unui pacient este 7 lei pe zi. Să zicem că ar mai rămâne și ceva spitalului. Să zicem că mai cumperi trei aspirine sau algocalmine, dar cam atât”, a declarat pentru gândul prof. dr. Dana Safta, manager de la Spitalul de Urgență Elias, din Capitală.

Costul real al unei intervenții chirurgicale

Introducerea pachetului de bază al serviciilor medicale, a asigurărilor private și complementare de sănătate ar putea reprezenta o măsură de creștere substanțială a veniturilor, cel puțin așa susține managerul de la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

„Niciodată în România nu s-a făcut o analiză a ceea ce înseamnă costul real al unei intervenții chirurgicale. Să știm cât costă, în mod real, o operație de apendicită. De aici trebuie plecat atunci când vorbim de îmbunătățirea calităților serviciilor medicale. După ce știm cât costă un act medical și câți bani avem la dispoziție vom știi și ce servicii medicale vom alege pentru a le introduce în pachetul de bază. În prezent, nu știm cât costă. În prezent se fac niște calcule algoritmice de către Casă (nr. Casa Națională de Asigurări de Sănătate), dar nimeni nu știe să spună că o procedură în Spitalul Județean de Urgență Constanța costă 100 sau 120 de lei și de ce costă atât la Constanța și 200 de lei la Oradea”, a menționat Dan Căpățână.

Managerul de la Constanța este de părere că pacienții nu ar trebui să plătească pentru serviciile medicale printr-un mecanism de coplată, ci ar trebui introduse asigurările private de sănătate sau complementare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×