Primele concluzii ale anchetei desfășurate la Buzău în cazul copiilor legați de pat în spital: Imobilizarea pacienților este legală

Primele concluzii ale anchetei desfășurate la Buzău în cazul copiilor legați de pat în spital: Imobilizarea pacienților este legală
Publicat: 29/01/2013, 16:42
Actualizat: 30/07/2014, 10:53

Medicii de la unitatea sanitară din Buzău, unde mai mulți copii au fost legați de pat, nu au greșit cu nimic atunci când i-au imobilizat, este prima concluzie a anchetei desfășurate de Colegiul Medicilor din Buzău.

Președintele Colegiului Medicilor din Buzău, Ion Japie, și șeful secției de Neuropsihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii și adolescenți din Buzău și membru al Colegiului Medicilor Buzău, Nicolae Enache, au prezentat primele concluzii ale anchetei desfășurate la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău, în cazul copiilor legați de pat.

Cei doi reprezentanți au declarat că medicii din unitatea sanitară din Buzău nu au greșit cu nimic atunci când i-au imobilizat pe copiii internați. „Contenționarea (nr. imobilizarea) este legală. Aceasta este prevăzută în Legea Sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice: Legea 487/2002. Noi spunem ce scrie în lege, nu spunem că este corect sau nu”, a precizat Ion Japie.

Cei doi reprezentanți au menționat că minorii ar suferi de boli psihice, precum retard mental sever. Aceștia au mai menționat că minorii erau instituționalizați, aceștia provenind din centre de plasament, și au fost internați la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de urgență Buzău pentru că sufereau de afecțiuni intercurente.

„Un copil cu probleme psihice grave poate să își facă rău singur. Legea permite ca acești pacienți să fie contenționați pentru că există riscul să își smulgă perfuzia sau să își facă singuri rău. Legea prevede că în stare de agitație orice pacient internat cu astfel de probleme poate fi contenționat în avantajul lui”, a spus medicul psihiatru Nicolae Enache.

Președintele Colegiului Medicilor din Buzău a menționat că ancheta este abia la început. „La finalul anchetei se va stabili cine merită să fie sancționat. Cu cât afecțiunea psihică a unui pacient este mai severă, cu atât mai mult acesta are nevoie de o atenție specială”, a spus Japie.

Consiliul Județean Buzău cere sancționarea concerii Secției de Pediatrie a spitalului

În timp ce primele rezultate prezentate de Colegiul Medicilor din Buzău arată că nu s-a comis nicio abatere, conducerea Consiliului Județean Buzău este de părere că medicii nu au acționat conform normelor. Totodată, au solicitat directorului Spitalului Județean de Urgență Buzău să sancționeze conducerea Secției de Pediatrie: „să fie înlocuită în regim de urgență”.

Laurențiu Gavrilă, președintele comisiei de anchetă constituită în acest caz de către Consiliului Județean Buzău, a declarat că, în cazul copiilor legați de pat, Spitalul Județean avea obligația să consemneze aceste măsuri într-un registru special, iar conducerea secției de pediatrie trebuia să ceară acordul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

„Cred că șeful de secție va fi înlocuit în sistem de urgență și în funcție de anchete se va decide fie retrograderea, tăiere din salariu sau îi va fi desfăcut contractul de muncă”, a mai spus Gavrilă.

El a mai spus că în dispoziția privind astfel de măsuri de contenționare trebuia menționată ora la care se făcea acest lucru, iar o astfel de măsură nu putea fi luată pe o perioadă mai mare de patru ore, menționând că aceasta trebuia trecută în foaia medicală a pacientului.

„S-au făcut verificări pe secție, ne-am deplasat la DGASPC, am constatat că din punct de vedere legal măsura contenționarii este legală. Procedura e reglementată de legea sănătății mintale pentru a le salva viața și integritatea pacienților cu probleme. Din verificări, a rezultat că ambii copii de care avem informații că erau legați aveau tratamente injectabile, unul avea branulă, și au fost legați pe fondul afecțiunilor psihice pentru că era riscul să își provoace rău. Însă am constatat încălcări ale prevederilor legale. Spitalul avea obligația să țină registru cu consemnarea măsurilor, trebuia informat reprezentantul legal al pacientului, iar imobilizarea nu poate depăși ca termen patru ore. Măsura trebuia menționată în foaia de observare a pacientului. Niciuna din aceste măsuri nu a fost respectată, nu există un registru, nu dispoziție a medicului șef, nu mențiuni în foaie”, a declarat Laurențiu Gavrilă.

Cristina Sterian, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×