OMS: Peste jumătate din țările lumii nu au planuri eficiente pentru prevenirea și tratarea cancerului

OMS: Peste jumătate din țările lumii nu au planuri eficiente pentru prevenirea și tratarea cancerului
Publicat: 04/02/2013, 16:23
Actualizat: 30/07/2014, 00:28

Peste jumătate din țările lumii nu au planuri eficiente de prevenire a cancerului, depistare timpurie și tratament, în condițiile în care anual sunt depistate 13 milioane de cazuri noi, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat luni, de Ziua Luptei Împotriva Cancerului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există o nevoie stringentă de a ajuta statele să reducă numărul deceselor cauzate de cancer și să asigure tratament și îngrjire eficiente, pe termen lung, pentru a evita suferința în rândul populației și a-și asigura dezvoltarea economică și socială.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume: 7,6 milioane de oameni au murit de cancer în 2008, iar în fiecare an sunt diagnosticați cu această boală aproape 13 milioane de oameni. Mai mult de două treimi dintre noile cazuri depistate apar în țările în curs de dezvoltare, cu o frecvență în continuă creștere.

Pe de altă parte, cercetările în domeniu indică faptul că o treime dintre decesele cauzate de cancer pot fi atribuite unor factori de risc care pot fi evitați, precum fumatul, obezitatea, consumul de alcool dăunător sănătății sau infecțiile.

Totodată, multe tipuri de cancer, precum cel mamar, de col uterin și de colon, pot fi tratate cu succes, dacă sunt depistate la timp.

Studiul realizat la comanda OMS, la care au participat 185 de țări, arată însă că există lipsuri majore în ceea ce privește elaborarea unor planuri de acțiune și combatere efectivă a cancerului. Chiar dacă au pus la punct un plan de gestionare a cazurilor de cancer, multe țări nu reușesc să îl implementeze, lipsindu-le capacitatea instituțională sau alocarea bugetară necesară.

Astfel, numai 17 la sută dintre țările africane și doar 27 la sută dintre țările sărace au elaborat planuri pentru combaterea cancerului și dispun de finanțarea necesară implementării acestora.

Totodată, mai puțin de jumătate din țări au registre naționale de cancer, un instrument esențial pentru colectarea de date relevante privind numărul pacienților și formele de cancer de care suferă, ce pot fi folosite în elaborarea, implementarea și evaluarea unor politici publice.

De altfel, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul OMS a demarat Inițiativa globală pentru dezvoltarea registrelor de cancer în țările cu bugete mici și medii, în vederea adoptării, la Adunarea Generală programată în mai anul acesta, a unui cadru global de monitorizare pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Țările membre sunt încurajate să evalueze gradul de incidență a cancerului și nivelul dotărilor de care dispun pentru intervenții ca testul Papanicolau, vaccinul împotriva virusul Papiloma uman (HPV) sau cel împotriva hepatitei B, care pot salva vieți, dar și pentru asigurarea îngrijirii paliative pentru pacienți.

În plus, OMS va pune accent și pe necesitatea monitorizării factorilor de risc, precum fumatul, regimul alimentar nesănătos și consumul exagerat de alcool.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului (4 februarie) este un eveniment anual care a fost instituit de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului pentru a atrage atenția oamenilor, organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale că trebuie să fie uniți în combaterea acestei „epidemii” globale, mai arată OMS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară