Scandal pe steagul Ținutului Secuiesc. Reacția lui Ponta după îndemnurile oficialilor de la Budapesta : „Nu acceptăm obrăznicii”

Scandal pe steagul Ținutului Secuiesc. Reacția lui Ponta după îndemnurile oficialilor de la Budapesta : Nu acceptăm obrăznicii
Publicat: 06/02/2013, 20:25
Actualizat: 08/08/2015, 09:15

Îndemnul secretarului de stat al Ministerului de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, ca toți primarii din Ungaria să arboreze steagul Ținutului Secuiesc acuzând „agresiunea simbolică” la care ar fi supuși maghiarii din România a fost etichetată de premierul Victor Ponta drept „obrăznicie”.

„Nu acceptăm niciun fel de lecții, aș fi spus obrăznicii, de la nimeni în legătură cu modul cum se aplică legea pentru autoritățile locale. Nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri să afișăm pe aici și cum să le afișăm”, a replicat primul-ministru în ședința de guvern, cerându-i ministrului de Externe, Titus Corlățean „să punem lucrurile la punct”.

„Instrucțiunile le-am dat deja”, a răspuns Corlățean, anunțând că reacția MAE va fi transmisă „în câteva minute”.

Ambasadorul Ungariei la București, convocat de urgență la MAE

Declarațiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile și contravin spiritului de bună-vecinătate și Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria, afirmă secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgență la MAE.

„Declarațiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile și contravin spiritului de bună-vecinătate și Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România și Ungaria. Autoritățile române nu acceptă și nu vor accepta astfel de interferențe regretabile care contravin cadrului constituțional și legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susținerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituția României și nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecției persoanelor care aparțin minorităților naționale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers”, afirmă Aurescu, citat de MAE.

„România și-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaționale, obligații ferme în privința respectării și protejării elementelor esențiale ale identității persoanelor aparținând minorităților naționale (religia, limba, tradițiile și patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversității culturale ca element definitoriu al societății românești. Astfel, România își îndeplinește pe deplin obligațiile asumate prin Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internațional în materie de protecție a minorităților naționale. De altfel, modelul romanesc în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este recunoscut la nivel european și internațional”, mai afirmă Bogdan Aurescu.

Din dispoziția ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlățean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgență la MAE pentru a i se comunica poziția părții române, mai precizează MAE în comunicat.

De unde a pornit scandalul

Nemeth Zsolt, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a lansat ideea ripostei magjhiare după ce, la finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

Referindu-se la refuzul autorităților române de a permite arborarea steagului neoficial al Ținutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităților române. „Nu exagerez când spun că suntem în fața unei agresiuni simbolice”, a susținut Nemeth Zsolt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?