Guvernul a dat publicității fragmente din contracte semnate de foștii miniștri Videanu și Ariton

Guvernul a dat publicității fragmente din contracte semnate de foștii miniștri Videanu și Ariton
Publicat: 21/03/2013, 21:22
Actualizat: 29/07/2014, 20:41

Guvernul a făcut publice joi fragmente din documente semnate de foștii miniștri Adriean Videanu și Ion Ariton și care fac parte din contracte încheiate între Hidroelectrica și alte companii din domeniul energetic.

Potrivit unui memorandum purtând menționea „confidențial”, datat 12 octombrie 2009 și făcut public joi de Guvern, ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu, a aprobat „achiziționarea de către Hidroelectrica a unei cantități de energie electrică corespunzătoare unei puteri medii orare de până la 400 MW de la CE Rovinari SA, în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2009, în vederea creșterii producției de energie livrate de producătorul termi pe baza de lignit și conservarea potențialuli hidroelergetic într-o perioadă cu hidraulicitate extrem de redusă”.

Propunerea era înaintată de Tudor Șerban, secretar de stat Energie, petrol și gaze, la cererea directorului general al Hidroelectrica de la acea vreme, Mihai David.

Un alt document transmis presei de Executiv este o notă privind ajustarea prețurilor din contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice dintre producătorii Hidroelectrica SA, în calitate de cumpărător și Termoelectrica SA CET Paroșeni – grup nr 4/ SC Electrocentrale Deva, în calitate de vânzători.

Nota este aprobată de Ministrul Economiei, Ion Ariton, avizată de secretarul de stat Claudiu Stafie. Documentul este datat 21 ianuarie 2011.

O altă notă, aprobată de ex-ministrul Adriean Videanu, în iulie 2009, se referă la „ajustarea prețurilor din contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice dintre producătorii Hidroelectrica, în calitate de cumpărător și SC Termoelectrica SA și CET Paroșeni -grup nr 4/ SC Electrocentrale Deva în calitate de vânzători.

În document se arată că „în ambele contracte Hidroelectrica are calitate de cumpărător, prețul de contract fiind stabilit prin memorandum semnat de conducerea Ministerului Economiei la nivelul prețului anual stabilit reglementat de către ANRE, durata fiecărui contract fiind de 10 ani”.

Corpul de Control al Guvernului va trimite către Direcția Națională Anticorupție (DNA) un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, a anunțat premierul Victor Ponta, care a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu și PDL” și trebuie recuperați.

La începutul ședinței de guvern, premierul le-a arătat miniștrilor un dosar care conținea mai multe documente emise de Corpul de Control al Guvernului în urma unei cercetări efectuate la Hidroelectrica.

Ponta și-a exprimat miercuri speranța că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziție de Corpul de Control

„Îmi exprim speranța că – uitați câte documente și câte probe are Parchetul – la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuși noi plătim ceea ce au furat alții, iar acei >, după ce au stat o lună, două, trei, mai ascunși, și-au dat seama că încă au protecție și începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecții despre ce trebuie făcut”, a mai spus Ponta.

Adriean Videanu i-a cerut miercuri premierului Victor Ponta să prezinte public măcar un singur document care să poarte semnătura fostului ministru al Economiei și care să susțină „alegațiile” premierului referitoare la Hidroelectrica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?