Membrii celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnați la închisoare

Membrii celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnați la închisoare
Publicat: 22/03/2013, 20:52
Actualizat: 02/04/2019, 07:06

Cinci dintre membrii celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie, au fost condamnați la închisoare, între doi ani și șase luni și patru ani cu executare, iar al șaselea a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani, sentința nefiind definitivă.

Magistrații Judecătoriei Sibiu au pronunțat, vineri, sentința în cazul membrilor celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie de către procurorii DIICOT Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sentinței postate pe site-ul Judecătoriei Sibiu, liderul grupării, Adrian Negru, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru inițiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni și la trei ani de închisoare pentru efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Potrivit magistraților, Adrian Negru va executa pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Pentru aceleași infracțiuni, David Banea a fost condamnat la trei ani de închisoare. Având în vedere că acesta era eliberat condiționat în momentul săvârșirii infracțiunilor, magistrații au dispus contopirea actualei condamnări cu perioada rămasă de efectuat din condamnarea anterioară, inculpatul urmând a ispăși șase ani de închisoare.

Tot pentru inițiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, Darius Andrei Stanciu va executa o pedeapsă cu închisoarea de doi ani, Radu Nicolae Tarcea o pedeapsă de trei ani, iar Florin Daniel Cozac o pedeapsă de doi ani și șase luni.

Adrian Goronea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Magistrații au mai dispus confiscarea etnobotanicelor care au făcut obiectul dosarului și au obligat inculpații la plata unor sume cuprinse între 6.500 și 6.900 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sentintința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

Procurorii DIICOT au destructurat, în 21 ianuarie, cea mai amplă rețea de distribuție a produselor etnobotanice din județul Sibiu, în dosar fiind învinuite șase persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, declara inspectorul principal Cristian Link, șeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia.

Atunci, procurorii DIICOT au făcut 11 percheziții și au dus la audieri zeci de martori, precum și pe cele șase persoane învinuite în acest dosar. Ulterior, cinci din aceste persoane au fost reținute, apoi arestate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, o mare parte din cei audiați erau minori, elevi de școală generală sau de liceu, iar majoritatea celor audiați au fost spitalizați în urma consumului de etnobotanice. „Procurorii investighează la acest moment posibila determinare a sinuciderii în urma consumului de etnobotanice în două cazuri”, declara Cristian Link.

Potrivit procurorului șef al DIICOT Sibiu, Danusia Boicean, cei șase învinuiți s-au constituit într-o grupare infracțională având ca scop traficul de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive pe care au continuat să o extindă teritorial, atât din perspectiva surselor de aprovizionare, cât și prin prisma modalității de distribuție.

„Inițial, învinuiții au intrat în atenția noastră în anii anteriori, cu preocupări pe linia traficului de droguri, apoi au continuat cu traficul de etnobotanice”, spunea Boicean.

Deși magazinele de etnobotanice din oraș au fost închise, anul trecut, de autorități, învinuiții au deschis, ilegal, un alt magazin, în care noaptea vindeau produse etnobotanice, acest lucru fiind cunoscut de consumatori.

La solicitarea clienților fideli, aceste produse erau livrate și în alte locații sau foloseau locuri de întâlnire prestabilite pentru a livra marfa, pliculețele având prețuri între 5 și 50 de lei.

În februarie, procurorii DIICOT au descoperit în municipiul Sibiu un depozit în care se aflau 11.000 de pliculețe de substanțe etnobotanice, acestea aparținând membrilor grupării destructurate.

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că depozitul se afla la periferia municipiului Sibiu și era folosit de către Adrian Negru, liderul grupării infracționale.

Sursele judiciare spuneau că gruparea infracțională a operat, în municipiul Sibiu, încă din a doua parte a anului 2011, când substanțele etnobotanice erau vândute prin intermediul unui magazin care funcțional ilegal.

„Liderul grupării a avut un magazin de etnobotanice, iar activitatea acestuia a continuat și după ce unitatea a fost închisă oficial de către autorități. Ceilalți patru inculpați din dosar lucrau cu schimbul în acest magazin, având câteva zeci de clienți zilnic. În timpul săptămânii, un calcul simplu arată că avea încasări de circa 5.000 de lei zilnic, în timp ce, la finalul săptămânii, acestea ajungeau și la 11.000 de lei zilnic. Activitatea se extinsese și aveau și consumatori din județele Brașov și Alba”, declarau sursele judiciare.

Potrivit acestora, în luna mai 2012 magazinul a fost spart de către consumatori și s-au sustras aproximativ 450 de pliculețe, moment în care gruparea a început să vândă pliculețele de substanțe halucinogene pe stradă, continuând să aibă încasări foarte mari.

În același dosar, miercuri, a fost arestat și un polițist de la Crima Organizată din Sibiu, fiind acuzat, printre altele, de favorizarea infractorului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ