Afacerea RADET. Guvernul a sesizat DNA privind neregulile constate la RADET în perioada 2010-2012

Afacerea RADET. Guvernul a sesizat DNA privind neregulile constate la RADET în perioada 2010-2012
Publicat: 29/03/2013, 18:04
Actualizat: 30/04/2015, 09:46

Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA privind neregulile constatate la RADET. Potrivit constatărilor făcute de Corpul de Control, fostul director al regiei Mihai Becheanu ar fi vinovat de abuz în serviciu și fals intelectual. Pe lângă Mihai Becheanu, și alți directori sunt acuzați de nereguli. Analiza guvernului mai arată că RADET are datorii către ELCEN de peste 2 miliarde de lei.

VEZI AICI RAPORTUL INTEGRAL

În raportul Corpului de Control se menționează că, în 2011, conducerea RADET a depășit bugetul de salarii cu 5,5 milioane lei, deși, potrivit legii, nu avea acest drept. „În anul 2011, RADET a depășit nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2012, cu suma de 5,49 milioane lei, încălcându-se astfel dispozițiile art. 40 din legea 286/2012 a bugetului de stat pe 2011, care dispuneau că operatorii economici, care primesc subvenții sau transferuri de la bugetul local pentru activitatea de exploatare, nu pot depăși nivelul cheltuielilor cu salarile aferente anului precedent”, se precizează în raport.

Raportul mai constată că, în septembrie 2012, RADET avea de primit de la Primăria Capitalei aproape 900 milioane lei reprezentând subvenții și ajutoare de încălzire. Raportul mai spune că RADET a înregistrat la finalul lunii septembrie 2012 o datorie de 2,2 miliarde lei către ELCEN producătorul de energie termică.

Primăria Capitalei datoare la căldură cu 800 milioane lei

Potrivit raportului RADET a înregistrat datoriile de 2,2 miliarde lei din cauza Primăriei Capitalei. Potrivit raportului RADET avea de încasat în septembrie 2012 aproximativ 900 milioane lei din care aproape 800 milioane erau datoriile Primăriei Capitalei către regie. Primăria Capitalei trebuia să plătască către RADET acestă sumă reprezentând subvenția la căldură.

Din raport mai reiese că bucureștenii nu au întârzieri la plata încălzirii și că singurul mare datorinic al RADET este Primăria Capitalei. Cât despre datoria de 2,2 miliarde lei raportul mai arată că acesta a fost generată din cauză că Primăria Capitalei nu a plătit subvențiile iar RADET nu a avut bani să plătească către ELCEN astfel că jumătate din datorie reprezintă penalități.

Achiziții publice suspecte

Raportul Corpului de Control spune că a descoperit o serie de nereguli privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Astfel, în 2012, RADET a atribuit contracte de 5,6 milioane lei pentru remediera avariilor. Contractele au fost încheiate cu companiile CCEI SRL, SICOR SRL, ROIMB SA, VERTA TEL SRL, STRACO GROUP SRL. Ancheta guvernului a stabilit că RADET a trimis invitații de participare la licitații numai acestor companii, ficare dintre firme licitând doar pentru un lot de servicii. În plus, contractele au fosta cordate prin negociere fără anunț de participare, deși acestă procedură rapidă nu se justifica.

Fostului director al RDET i se mai repreproșează că a acceptat sa plătească unui executor judecotoresc 4,1 milioane lei onorarii pentru o societate de avocatură. În raport se menționează că RADET a forumulat o plângere penlă în acest caz după ce a constat că suma este nejustificată.

Și actualul director al RADET Ion Voicu este acuzat de Corpul de Control de abuz în serviciu pentru că ar fi dispus eșalonarea unei creanțe de 8,8 milioane lei în favoarea companie Leoser SA. Pe lângă fostul și actualul director al RADET, Corpul de Control a decis sesizarea DNA și pentru alți director din cadrul companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic