Cinci polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost arestați preventiv. Cereau mită ca să îi sancționeze pe șoferi ca pietoni

Cinci polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost arestați preventiv. Cereau mită ca să îi sancționeze pe șoferi ca pietoni
Publicat: 20/04/2013, 19:04
Actualizat: 01/02/2019, 19:34

Cinci din cei șapte polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei reținuți pentru luare de mită, fals intelectual sau abuz în serviciu contra intereselor publice au fost arestați, sâmbătă, de Tribunalul București, instanța urmând să decidă dacă emite mandate de arestare și pentru ceilalți doi agenți.

Cei șapte polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reținuți vineri de procurorii Parchetului Tribunalului București, în timp ce alți doi agenți de circulație sunt cercetați în libertate.

Procurorii au cerut instanței Tribunalului București arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor șapte polițiști reținuți.

Judecătorii au finalizat audierile și au emis până în prezent mandate de arestare preventivă pentru cinci polițiști de la Brigada Rutieră, urmând să decidă dacă și ceilalți doi agenți reținuți vor fi arestați sau vor fi cercetați în libertate.

Decizia de arestare preventivă a polițiștilor nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Parchetul Tribunalului București a precizat, într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, că urmărirea penală față de cei nouă agenți de poliție rutieră a fost începută în cursul acestui an.

„Activitatea infracțională a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenții de poliție în cauză pentru a nu sancționa abaterile contravenționale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenție pentru abateri mai puțin grave, dar care nu au fost săvârșite în realitate (inclusiv aplicarea, în fals, față de conducători auto a unor sancțiuni contravenționale pentru abateri săvârșite ca pietoni)”, potrivit Parchetului Capitalei.

Cei nouă agenți de circulație de la Brigada Rutieră a Capitalei sunt suspectați că, cel puțin în ultimul an, ar fi luat de la mai mulți șoferi sume între 200 și 300 de lei pentru a nu-i sancționa, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Agenții vizați de anchetă erau monitorizați încă de la începutul anului, după ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA și au anunțat că polițiști de circulație le-au cerut mită, iar alți șoferi au depus denunțuri scrise. Polițiștii anticorupție au declanșat o anchetă și au trimis în teren inclusiv agenți sub acoperire, care au încălcat în mod intenționat legea privind circulația pe drumurile publice, apoi le-au dat bani polițiștilor vizați, au precizat sursele citate.

Polițiștii vizați de anchetă, care ar fi comis acte de corupție în sectoarele 2 și 3, nu erau constituiți într-un grup organizat, ci acționau în mod separat.

„Valoarea mitei era stabilită la fața locului, în funcție de șofer. Dacă acesta părea a fi o persoană cu situație financiară bună, suma solicitată de agenți era mai mare”, au precizat sursele citate.

Persoanele care i-au reclamat la DGA pe polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei s-au plâns de faptul că aceștia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mită pentru a nu le reține permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care șoferii nu le dădeau mită agenților de circulație, erau sancționați chiar dacă erau opriți pentru fapte inventate.

În timpul perchezițiilor, ofițerii DGA și procurorii au găsit agende cu înscrisuri care au legătură cu faptele de corupție, precum și sume de bani, au precizat sursele citate.

Cazul celor nouă agenți de la Brigada Rutieră a Capitaliei nu este singular. De-a lungul timpului, în atenția anchetatorilor au mai fost și agenți de la Poliția Rutieră Iași, Constanța sau Ialomița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Este deja obligatoriu în toată România. Legea de care trebuie să știe toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×