Președintele Colegiului Medicilor din România: Istoricul medical al pacienților nu trebuie să apară pe card; e un instrument periculos

Președintele Colegiului Medicilor din România: Istoricul medical al pacienților nu trebuie să apară pe card; e un instrument periculos
Publicat: 24/04/2013, 23:44
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus, miercuri seară, la Bistrița, la o întâlnire cu medicii bistrițeni care s-au reunit la Zilele medicale bistrițene, că un card este „un instrument periculos pentru democrație”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Într-o țară cu o democrație formală cum e România, în care lumea a uitat tradiția democratică, în care frica și conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate și pentru democrație, pentru că el nu e protejat și politicienii noștri, decidenții noștri nu au experiența democrației. Poate fi utilizat împotriva cetățeanului. Așa cum acum toată lumea e ascultată și apar stenograme și se pot distruge vieți, la fel și cardul poate fi utilizat. El nu trebuie să cuprindă decât nume, prenume, faptul că a plătit sau nu, dar nu și istoricul medical al pacienților, deoarece e o relație între medic și pacient, și nu între cel care plătește”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Președintele Colegiului Medicilor din România l-a dat ca exemplu pe dr. Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru că Agenția Națională de Integritate a declarat că există suspiciuni asupra sa.

„După o anchetă pe care a făcut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat că nu există acea faptă, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (…) Era deja criminal de război, voiau să-l împuște pe un om care avea competență și știa ce înseamnă sistemul. Nu mai e”, a spus Astărăstoae.

Întrebat ulterior de jurnaliști în legătură cu problema cardurilor de sănătate, Astărăstoae a spus că va lupta pentru ca acestea să nu conțină informații medicale ale pacienților.

„La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atenția că nu este bine să concentrăm datele și mai mult chiar există o declarație a Comitetului privind Drepturile Omului în care se spune că lupta împotriva corupției și terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informații pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democrației și a libertății”, a afirmat președintele CMR.

În opinia acestuia, cardurile de sănătate trebuie să conțină doar informații care țin de controlul financiar.

„Trebuie să conțină: nume, prenume, plățile care s-au făcut, dacă pacientul e asigurat sau nu și serviciile care au fost decontate”, a adăugat acesta, dând ca exemplu candidatura, în 1996, a „unei persoane dintr-un centru universitar”, iar în presă a apărut că fusese internat într-un spital de psihiatrie cu o depresie, când era student în anul III. „Acea persoană s-a retras din cursă, alții au luat concursul. Deci informațiile medicale sunt periculoase”, a declarat el.

Totodată, președintele CMR a spus că, în ceea ce privește distribuitorii de carduri, aceștia nu ar trebui să fie medicii de familie, decât dacă ei doresc acest lucru.

CNAS a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni aleși aleator, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toți furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern