Prima căsătorie între persoane de același sex în Franța va avea loc în luna mai

Prima căsătorie între persoane de același sex în Franța va avea loc în luna mai
Legea privind căsătoria între persoane de același sex a intrat în vigoare sâmbătă, în Franța, după ce a fost promulgată de președintele François Hollande, iar prima căsătorie gay va avea loc pe 29 mai la Montpellier (sud), după o "bătălie" parlamentară de patru luni și manifestații, relatează AFP.
Publicat: 18/05/2013, 17:21
Actualizat: 25/06/2013, 14:47

Legea privind căsătoria între persoane de același sex a intrat în vigoare sâmbătă, în Franța, după ce a fost promulgată de președintele François Hollande, iar prima căsătorie gay va avea loc pe 29 mai la Montpellier (sud), după o „bătălie” parlamentară de patru luni și manifestații, relatează AFP.

Textul de lege care „autorizează căsătoria cuplurilor de persoane de același sex” a fost promulgat de șeful statului și publicat sâmbătă în Jurnalul Oficial, odată cu decizia Consiliului Constituțional care îl validează în întregime.

Ministrul Justiției Christiane Taubira, care a trimis proiectul de lege în Parlament, a confirmat vineri că „textele și măsurile de aplicare” sunt „pregătite”.

Prima căsătorie urmează să aibă loc pe 29 mai la Montpellier. Cabinetul primarului socialist Hélène Mandroux a anunțat sâmbătă că va oficia uniunea lui Vincent Autin, un activist al cauzei homosexualilor, în vârstă de 40 de ani, cu partenerul său Bruno, în vârstă de 30 de ani, care formează un cuplu de aproape șapte ani.

Ministrul pentru drepturile femeii Najat Vallaud-Belkacem, totodată purtătoare de cuvânt a Guvernului, a promis în septembrie că prima căsătorie gay va avea loc la Montpellier, un oraș cunoscut și sub numele de „San Francisco francez”, ales în septembrie „cel mai friendly” oraș de către revista gay Têtu.

Într-o reacție față de decizia Consiliului Constituțional, inter-LGBT, o coaliție din care care fac parte peste 50 de asociații gay, a salutat „un mesaj de egalitate” și un „mesaj puternic adresat societății franceze”.

– „Agresiune violentă”

Președintele UMP (dreapta, în opoziție) Jean-François Copé a vorbit, în schimb, despre o „decizie pe care o regretă, dar pe care o respectă”.

„Angajamentul nostru față de familie rămâne intact”, a reacționat, de asemenea, Hervé Mariton, un deputat UMP care a militat non-stop împotriva acestui text ce a provocat patru luni de dezbateri în Parlament.

În opinia lui Frigide Barjot, liderul grupului parlamentar al opoziției, este vorba despre o „provocare” și o „schimbare de civilizație”. Grupul „La manif pour tous”, care a organizat o serie de manifestații de masă începând din noiembrie 2012, a îndemnat la o organizarea unui nou miting la nivel național pe 26 mai.

Între 200 și 300 de opozanți față de căsătoria între persoane de același sex au manifestat vineri seara în apropiere de Panthéon, la Paris, potrivit unui jurnalist AFP. Un comisar de poliție a fost „stropit pe față cu un lichid de aprins focul” în timpul acestui miting, a declarat ministrul de Interne Manuel Valls, care a condamnat gestul drept o „agresiune violentă”.

Președintele François Hollande a avertizat vineri că va „veghea ca legea să se aplice pe tot teritoriul”. „Nu voi accepta ca aceste căsătorii să fie perturbate”, a adăugat șeful statului. A venit „timpul respectării legii și Republicii”, a subliniat el.

Consiliul Constituțional a apreciat că acest tip de mariaj este „o opțiune a legiuitorului” și „nu este contrar vreunui principiu constituțional”.

El și-a exprimat totodată o „rezervă”, și anume ca de acum înainte să fie aplicată exigența constituțională a „interesului copilului” atât în oferirea acordului de către consilii generale (instituții la nivelul departamntelor) permițând adopția, cât și în deciziile de adopție pronunțate de către tribunale.

Această „rezervă” ar putea să le ofere asigurări celor care erau reticenți față de adopție. Înțelepții, cum sunt cunoscuți membrii Consiliului, au subliniat în mod explicit că „dreptul la copil” nu există.

Parlamentul francez a oferit acces, pe 23 aprilie, la căsătoria civilă și adopție homosexualilor, printr-un vot solemn, care a pus capăt mai multor săptămâni de dezbateri aprinse, Franța devenind astfel a 14-a țară care a recunoscut căsătoria între persoane de același sex.

Aproximativ 200.000 de francezi declară că formează un cuplu cu o persoană de același sex, reprezentând 0,6% dintre cupluri, iar într-un caz din zece că trăiește cu un copil, potrivit unei anchete recente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii