Criteriile propuse de MS pentru reintrarea în legalitate a centrelor de transplant, în urma discuțiilor de la După 20 de ani

Criteriile propuse de MS pentru reintrarea în legalitate a centrelor de transplant, în urma discuțiilor de la După 20 de ani
Publicat: 27/05/2013, 17:48
Actualizat: 30/07/2014, 01:12

După ce în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, care a fost difuzată duminică de ProTv, s-a discutat despre lipsa criteriilor de acreditare a centrelor de transplant, ministerul Sănătății a publicat pe site un proiect de ordin pentru aprobarea unui nou set de astfel de criterii pentru unitățile care activează în domeniul transplantului de organe, țesuturi și celule de origine umană.

Din cauza lipsei criteriilor de acreditare, în România nu mai puteau fi prelevate organe, deoarece nu exista cadru legislativ. De asemenea, nu mai puteau fi acreditate alte centre noi, iar medicii care erau implicați în prelevarea de organe nu erau plătiți.

„Un medic care asistă viitorul donator ar primi 500-600 de lei în plus la salariu. Dar nu primesc nimic”, a precizat Adriana Stere, corespondent al Știrilor ProTV, invitat în emisiunea „După 20 de ani”. Mai mult, cu ajutorul acestui proiect de lege centrele de transplant pot reintra în legalitate.

Despre rezultatele și viitorul programului de transplant în România au vorbit șeful Clinicii de chirurgie și transplant hepatic Fundeni, Irinel Popescu, oficialul de la Sănătate Raed Arafat și jurnaliștii Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, Claudiu Pândaru (gândul.info), Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Adriana Stere (Știrile ProTv).

Care sunt criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe

Experiență de cel puțin 500 de intervenții chirurgicale specifice, echipă de trei-patru chirurgi disponibilă non-stop și activitate de transplant pe animale – acestea sunt trei dintre criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe, potrivt proiectului propus de Ministerul Sănătății după înregistrarea emisiunii de la ProTv.

În plus, centrele de prelevare de organe trebuie să fie dotate cu secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) dotată corespunzător pentru depistarea, declararea și întreținerea donatorului în moarte cerebrală (EEG, analizor EAB, ventilatoare mecanice), cu supraveghere continuă, laborator (în structura unității sau prin servicii externalizate) autorizat sanitar și acreditat conform prevederilor legale, serviciu de anatomie patologică, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ (în structura unității sau prin servicii externalizate), secție/clinică de neurologie/neurochirurgie și secție/clinică de radiologie și imagistică medicală, potrivit proiectului.

Pe lângă un coordonator, în aceste centre ar trebui să lucreze un medic primar ATI, o echipă chirurgicală și personal medical mediu cu experiență în îngrijirea bolnavilor critici.

În centrele de transplant de organe, ar trebui în schimb să existe o sală de operație corespunzătoare pentru transplant, posibilități de izolare în ATI, salon/rezervă dedicate pacienților postransplant până la prima externare, circuite corespunzătoare pentru pacienții transplantați, unitate specializată de laborator acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure funcționarea permanentă a laboratorului.

În structura centrului sau prin servicii externalizate, ar trebui totodată să fie asigurate o unitate de imunologie clinică acreditată și un serviciu de anatomie patologică acreditat, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Superbolid deținut de un om de afaceri român. Repararea mașinii, o mare aventură
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Medeea Marinescu, despre ultima apariție a lui Florin Piersic la spectacolul susținut împreună
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă febră a aurului a cuprins lumea