Criteriile propuse de MS pentru reintrarea în legalitate a centrelor de transplant, în urma discuțiilor de la După 20 de ani

Criteriile propuse de MS pentru reintrarea în legalitate a centrelor de transplant, în urma discuțiilor de la După 20 de ani
Publicat: 27/05/2013, 17:48
Actualizat: 30/07/2014, 01:12

După ce în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, care a fost difuzată duminică de ProTv, s-a discutat despre lipsa criteriilor de acreditare a centrelor de transplant, ministerul Sănătății a publicat pe site un proiect de ordin pentru aprobarea unui nou set de astfel de criterii pentru unitățile care activează în domeniul transplantului de organe, țesuturi și celule de origine umană.

Din cauza lipsei criteriilor de acreditare, în România nu mai puteau fi prelevate organe, deoarece nu exista cadru legislativ. De asemenea, nu mai puteau fi acreditate alte centre noi, iar medicii care erau implicați în prelevarea de organe nu erau plătiți.

„Un medic care asistă viitorul donator ar primi 500-600 de lei în plus la salariu. Dar nu primesc nimic”, a precizat Adriana Stere, corespondent al Știrilor ProTV, invitat în emisiunea „După 20 de ani”. Mai mult, cu ajutorul acestui proiect de lege centrele de transplant pot reintra în legalitate.

Despre rezultatele și viitorul programului de transplant în România au vorbit șeful Clinicii de chirurgie și transplant hepatic Fundeni, Irinel Popescu, oficialul de la Sănătate Raed Arafat și jurnaliștii Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, Claudiu Pândaru (gândul.info), Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Adriana Stere (Știrile ProTv).

Care sunt criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe

Experiență de cel puțin 500 de intervenții chirurgicale specifice, echipă de trei-patru chirurgi disponibilă non-stop și activitate de transplant pe animale – acestea sunt trei dintre criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe, potrivt proiectului propus de Ministerul Sănătății după înregistrarea emisiunii de la ProTv.

În plus, centrele de prelevare de organe trebuie să fie dotate cu secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) dotată corespunzător pentru depistarea, declararea și întreținerea donatorului în moarte cerebrală (EEG, analizor EAB, ventilatoare mecanice), cu supraveghere continuă, laborator (în structura unității sau prin servicii externalizate) autorizat sanitar și acreditat conform prevederilor legale, serviciu de anatomie patologică, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ (în structura unității sau prin servicii externalizate), secție/clinică de neurologie/neurochirurgie și secție/clinică de radiologie și imagistică medicală, potrivit proiectului.

Pe lângă un coordonator, în aceste centre ar trebui să lucreze un medic primar ATI, o echipă chirurgicală și personal medical mediu cu experiență în îngrijirea bolnavilor critici.

În centrele de transplant de organe, ar trebui în schimb să existe o sală de operație corespunzătoare pentru transplant, posibilități de izolare în ATI, salon/rezervă dedicate pacienților postransplant până la prima externare, circuite corespunzătoare pentru pacienții transplantați, unitate specializată de laborator acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure funcționarea permanentă a laboratorului.

În structura centrului sau prin servicii externalizate, ar trebui totodată să fie asigurate o unitate de imunologie clinică acreditată și un serviciu de anatomie patologică acreditat, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO