Antonescu:Trebuie să existe acordul Parlamentului pe referendum; Altfel,vom avea în fiecare săptămână

Antonescu:Trebuie să existe acordul Parlamentului pe referendum; Altfel,vom avea în fiecare săptămână
Președintele comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în cazul convocării referendumului național trebuie să existe o aprobare din partea Parlamentului, pentru că în caz contrar ar exista posibilitatea organizării săptămânal a unor consultări populare.
Publicat: 10/06/2013, 21:50
Actualizat: 29/09/2018, 08:00

Președintele comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în cazul convocării referendumului național trebuie să existe o aprobare din partea Parlamentului, pentru că în caz contrar ar exista posibilitatea organizării săptămânal a unor consultări populare.

În ceea ce privește aprobarea convocării referendumurilor de către Parlament, Antonescu a susținut că acest lucru este justificat, întrucât altfel există posibilitatea unei interpretări „mai neserioase” a importanței problemei unei referendum.

„Așa ne-am putea pomeni în fiecare săptămână cu o inițiativă de referendum și atunci evident că Parlamentul, care este un reprezentant al cetățenilor, are a se pronunța asupra importanței problemei respective”, a mai explicat liderul PNL.

De asemenea, liderul PNL a susținut că proiectul de revizuire a Constituției nu va presupune o extindere a Legii fundamentale față de actuala formă.

„Nu avem de a face, cel puțin până în prezent, cu o complicare sau cu o extindere a textului constituțional. În linii mari, dimensiunile Constituției vor fi aceleași, au fost articole înlocuite sau, dacă sunt articole adăugate, volumul acestora nu este unul semnificativ, deci nu avem de a face cu pericolul unei Constituții foarte, foarte stufoase”, a mai declarat Antonescu.

Comisia de revizuire a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care referendumul național poate fi convocat și de 250.000 de cetățeni cu drept de vot, inițierea consultării trebuie însă aprobată de Parlament, iar pentru a fi validată trebuie să participe la vot minimum o treime din alegători.

Astfel, un prim amendament al PSD modifică actualul articolul 90 din Constituție, precizând: „Președintele României sau de cel puțin 250.000 de cetățeni cu drept de vot pot cere poporului să-și exprime voința, prin referendum, cu privire la probleme de interes național, cu excepția celor referitoare la revizuirea Constituției. Inițierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorității membrilor săi”.

Amendamentul a fost adoptat cu 16 voturi „pentru” și 6 voturi „împotrivă”.

De asemenea, un amendament complementar adoptat stipulează că „cetățenii care inițiază organizarea referendumului trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative”.

Mai mult, este introdusă în Constituție condiția valabilității unui referendum în funcție de prezența la urne a cel puțin o treime din alegători.

„Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”, prevede un alt amendament al PSD adoptat cu 16 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”.

În urma dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire, amendamentul inițial al PSD a fost reformulat, astfel încât a fost redus numărul minim al persoanelor care trebuie să se prezinte la urne pentru ca un referendum să fie declarat valabil, de la o treime la 30 la sută.

„Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”, este forma agreată în cele din urmă de majoritatea membrilor comisiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×