Antonescu: Am discutat cu președintele CSM, ar putea veni miercuri la comisia de revizuire

Antonescu: Am discutat cu președintele CSM, ar putea veni miercuri la comisia de revizuire
Președintele comisiei de revizuire a Constituției Crin Antonescu a declarat, luni, că a avut o discuție cu președintele CSM privind participarea unor reprezentanți ai acestui for la lucrările comisiei, precizând că miercuri ar putea fi discutate subiectele legate de sistemul judiciar.
Publicat: 10/06/2013, 21:53
Actualizat: 19/10/2018, 17:47

Președintele comisiei de revizuire a Constituției Crin Antonescu a declarat, luni, că a avut o discuție cu președintele CSM privind participarea unor reprezentanți ai acestui for la lucrările comisiei, precizând că miercuri ar putea fi discutate subiectele legate de sistemul judiciar.

Antonescu a declarat că a avut deja o discuție cu președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, privind participarea la lucrările comisiei de revizuire a Constituției.

„A rămas să stabilim, în funcție și de programul dumnealor, când să vină. Eu cred, de exemplu, că ziua de miercuri, care probabil va fi dedicată capitolului privind sistemul judiciar, că presupun că aici este interesul cel mai important al domniilor lor, ziua de miercuri e foarte bună și sunt invitați”, a declarat liderul PNL.

El a precizat că reprezentanții CSM pot participa la orice ședință a comisiei, unde vor putea face propuneri.

Consiliul Superior al Magistraturii îi va solicita președintelui Senatului Crin Antonescu să invinte reprezentanți ai Consiliului la ședințele Comisiei pentru revizuirea Constituției, pe care acesta o conduce, în special când „se discută arhitectura constituțională a Autorității Judecătorești”.

La propunerea conducerii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a suplimentat ordinea de zi a ședinței de luni și a hotărât cu unanimitate de voturi adresarea către președintele Senatului a solicitării de a invita Consiliul Superior al Magistraturii, prin reprezentanți, la ședințele Comisiei comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției, în special la acelea în care se discută arhitectura constituțională a Autorității Judecătorești”, se arată într-un comunicat al consiliului.

CSM va mai cere să îi fie înaintată actuala formă a propunerii legislative de revizuire a Constituției, care să cuprindă amendamentele propuse și adoptate în cadrul comisiei, ce nu se regăsesc pe pagina de internet a Senatului, a mai hotărât, cu unanimitate de voturi plenul.

De asemenea, toți membrii CSM prezenți la ședința de luni au votat pentru adresarea către comisia parlamentară a două solicitări de revenire asupra unor propuneri de revizuire.

Prima se referă la revizuirea articolului 52 alineatul 3 din Constituția României, privind obligația statului de a exercita în mod obligatoriu acțiunea în regres împotriva magistraților, CSM considerând că nu sunt întrunite standardele europene în materie și că propunerea este contrară opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Veneția (Comisia pentru democrație prin drept).

Cealaltă cerere se referă la propunerea adoptată privind obligația de prezentare a oricărei persoane în fața comisiilor parlamentare. „Textul poate crea confuzii, în sensul că ar putea fi chemați procurorii și judecătorii de caz sau reprezentanții Ministerului Public sau ai instanțelor, în legătură cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instanțelor”, arată CSM.

„Menționăm că, deși – încă din data de 12 martie 2013 – Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat, în mod constant, disponibilitatea de a participa – în limitele atribuțiilor sale legale și constituționale – la ședințele Comisiei comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției, până la momentul actual nu s-a dat curs acestor solicitări”, se mai spune în comunicatul CSM.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără...
×