Guvernul suprataxează și salariile compensatorii de la privat. Consilierul onorific al lui Ponta: „E un obraz gros și la stat, și la privat”

Publicat: 12/06/2013, 13:10
Actualizat: 09/08/2015, 15:01

Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii pentru managerii și membrii consiliilor de administrație, la plecarea din funcții, se va aplica atât în la stat cât și în mediul privat.

Dacă marți, după adoptarea așa-numitei „taxe pe obrazul gros”, Guvernul a comunicat oficial că aceasta s-ar aplica doar conducerii instituțiilor care au fuzionat în Autoritatea de Supraveghere Financiară, textul ordonanței publicat joi în Monitorul Oficial arată că taxa de 85% va fi aplicată fără deosebire, la stat și în privat.

Explicația oferită de Ionel Blănculescu, consilierul onorific al prim-ministrului, este aceea că „e un obraz gros la stat și unul la privat”, acesta dându-i ca exemplu pe foștii membri ai consiliilor de administrație din sistemul bancar. „Astfel de personaje au încasat milioane de eurocare au venit tot de la noi, de la consumator, prin dobânzi mai mari”, susține Blănculescu în apărarea taxei.

Artificiile de comunicare ale Guvernului Ponta

Taxa de 85% a apărut după ce foștii membri ai instituțiilor care formează în prezent ASF au decis să își acorde salarii compensatorii de peste 230.000 de euro, primii beneficiari fiind Dan Constantinescu, Biro Albin și fostul președinte al PC, Daniela Popa.

Promovată public de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de Guvern, măsura a fost comunicată ca și cum s-ar aplica doar în companiile și autoritățile de stat.

„O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei și le-au dat tot lor. Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult, dacă mă întrebați. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogățești cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România și aș vrea să punem capăt la aceste practici. Această impozitare încearcă să limiteze, repet, lipsa de bun simț atunci când lucrezi, totuși, într-o instituție publică și când te gândești că zeci de mii de euro. Ideea că pui un monopol de stat și de acolo începi să nu mai ai limite în venituri, trebuie să înceteze”, spunea prim-ministrul în ziua luării deciziei.

De altfel, după adoptarea ordonanței, Guvernul a explicat-o în aceiași termeni în care s-ar referi strict la companii de stat. O arată informațiile publicate pe site-ul Guvernului:

Sursa foto: www.gov.ro

Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că situația a fost de la început clară în interiorul Executivului, știindu-se că se va aplica deopotrivă la stat și în privat.

Textul publicat în Monitorul Oficial și intrat deja în vigoare nu limitează însă taxa de 85% doar pentru sistemul de stat. Mai exact, prin derogare de la Codul Fiscal care prevede taxare unică de 16%, noua cotă de impozitare de 85% se aplică „pentru veniturile reprezentând salarii/ indemnizații/ sume compensatorii acordate în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, a raportului de serviciu sau mandatului angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de de membru în consiliul de administrație și consilii de conducere”.

Ordonanța 55/2013. Sursa foto: Mopnitorul Oficial

„E un obraz gros la stat și unul la privat. Nu ne referim la salariul lunar, ci la salariile compensatorii, la ieșirea din sistem. Obrazul gros s-a regăsit și la stat și la privat. Astfel de personaje au încasar milioane de eurocare au venit tot de la noi, de la contribuabil, prin dobânzi sau alte costuri”, a susținut Ionel Blănculescu într-o intervenție tv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?