Documente secrete NSA arată că agenția interceptează și comunicațiile cetățenilor americani

Documente secrete NSA arată că agenția interceptează și comunicațiile cetățenilor americani
Publicat: 22/06/2013, 18:06
Actualizat: 07/07/2016, 08:39

NSA are mandat să păstreze email-urile și convorbirile telefonice ale cetățenilor și rezidenților americani, dacă acestea conțin „informații străine semnificative” sau dovezi ale unei infracțiuni, arată documente secrete ale agenției, care stabilesc procedurile pentru interceptarea străinilor și pentru protejarea intimității americanilor, relatează Washington Post. NSA se află în centrul scandalului PRISM, un program care se derulează de 6 ani în colaborare cu marile companii IT și care permite intercepetarea email-urilor și a conturilor de pe rețelele sociale precum Facebook.

Documentele intrate în posesia publicației americane și a The Guardian, care au dezvăluit programul secret PRISM, sunt primele dovezi ale procedurii din spatele acestui scandal. Programul de interceptări a fost autorizat de Congresul SUA încă din 2008, cu scopul de a intercpeta email-urile și telefoanele străinilor de peste granițele SUA.

Președintele Obama a luat apărarea acestui program, spunând că au fost dejucate peste 50 de atentate teroriste cu ajutorul lui și că acesta nu implică ascultarea telefoanelor oamenilor, nici citirea email-urilor cetățenilor americani, cu excepția unei autorizații judecătorești care folosește într-o anchetă.
Noile documente arată însă că interceptările privesc și corespondența și convorbirile americanilor, într-o gamă largă de condiții.

„Aceste documente confirmă lucrul de care ne-am temut mereu, că NSA are impresia că poate colecta comunicațiile internaționale ale americanilor cu puține sau fără restricții. Procedurile sale permit supravegherea oricărui străin aflat peste granițe, chiar dacă sunt sau nu suspectați de orice, nu doar de terorism”, a declarat Alex Abdo, avocat al Uniunii pentru Libertățile Civile ale Americanilor.

Programul PRISM al NSA a fost autorizat de secțiunea 702 din legea FISA modificată. Astfel, agenția nu mai are nevoie de mandat de interceptare pentru fiecare străin suspect ale cărui comunicații să fie interceptate în SUA, ci o instanță specializată pe FISA aprobă procedurile guvernamentale de interceptare.
Instanța emite un certificat valabil pe o perioadă de un an, care permite NSA să ordone unei companii americane de internet sau de telefonie să îi pună la dispoziție email-uri, convorbiri telefonice sau alte comunicații care au legătură cu o serie de ținte străine, pentru care însă instanța nu dă mandat individual.

Pentru a se asigura că ținta este localizată în afara granițelor SUA, agenția caută „totalitatea circumstanțelor” legate de locația persoanei. Dacă nu există informații specifice, „se presupune că o persoană despre care se crede întemeiat că se află în afara SUA sau a cărei locație nu se cunoaște este o persoană non-americană”, arată documentul.

Cu toate acestea, NSA are reguli pentru a stabili locația unei persoane, care includ informații de la alte agenții, verificarea protocoalelor adreselor de internet folosite de aceasta sau a linkurilor care duc în alte țări.

„Când NSA propune supravegherea directă a unei ținte, o face pentru că NSA a aflat deja ceva despre țintă”, se mai arată în documentul cu regulile de interceptare. De obicei, aceste informații vin de la CIA sau altă agenție secretă.

Pentru a se asigura că nu interceptează cetățeni sau rezidenți americani, NSA are o bază de date cu numere de telefon și adrese de email asociate cu persoanele despre care se crede că locuiesc în SUA. Cererile noi sunt comparate astfel cu această listă, iar dacă apar coincidențe, supravegherea este anulată.

Mai există și verificări în plus, care includ codurile poștale sau datele care însoțesc un email în timp ce acesta circulă pe internet.

Chiar și după ce începe supravegherea unei persoane, NSA este obligată să fie atentă la semne care arată că persoana respectivă a intrat în SUA, ceea ce duce la întreruperea supravegherii și notificarea FBI, agenția domestică.

Dacă comunicațiile interceptate nu conțin informații semnificative, ele trebuie distruse. Interceptările privind cetățenii americani nu pot fi păstrate mai mult de 5 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic