Proiect MS: Spitalele cu mai puțin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum 12 ore

Proiect MS: Spitalele cu mai puțin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum 12 ore
Publicat: 23/07/2013, 18:29
Actualizat: 30/07/2014, 07:12

Spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puțin 20 de paturi, sub acest număr unitățile organizându-se în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore, arată un proiect al Ministerului Sănătății, supus dezbaterii publice, pe site-ul instituției, până în 28 august.

Spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care furnizează servicii medicale și care se organizează cu minim 20 paturi pentru spitalizare continuă, se arată în proiectul pentru modificarea și completarea anexelor 1, 2 și 3 la Ordinului ministrului sănătății nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul reglementează, pentru prima dată, durata spitalizării de zi.

„Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistența medicală de specialitate, curativă și de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigații, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament și monitorizare pentru pacienții care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore”, se precizează în proiectul Ministerului Sănătății.

Conform aceluiași proiect, unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unității sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidență a spitalului și nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat față de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigații și tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spațial-funcțională și cu asigurarea unei zone de așteptare pentru pacienți și însoțitori.

Personalul care își desfășoară activitatea în unitatea de spitalizare de zi, în funcție de capacitate, de volumul și de tipul serviciilor oferite poate fi personal distinct sau din secțiile ori compatimentele spitalelor.

Pentru unitatea de spitalizare de zi, aferent saloanelor vor fi cabinete de consultații medicale, cabinet asistente medicale, săli de tratamente sau pansamente, săli pentru mici intervenți, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienți, grupuri sanitare personal, spații pentru materiale sanitare și consumabile, spații depozitare lenjerie curată/lenjerie murdară, spațiu pentru depozitarea temporară a deșeurilor periculoase, spațiu pentru ustensile de curățenie, și vestiare, dacă saloanele nu sunt prevăzute cu spațiu cu această destinație, se mai aratăî în proiect.

Proiectul mai prevede că unitatea de spitalizare de zi se organizează unitar sau, după caz, pot fi nominalizate paturi pentru grupuri de specialități medicale și paturi pentru grupuri de specialități chirurgicale, având sau nu corespondență cu secțiile sau compartimentele cu spitalizare continuă.

Potrivit aceluiași proiect de ordin, în termen de șase luni de la publicarea documentului, spitalele care au în structură spitalizare de zi își vor reorganiza această structură în conformitate cu noile reglementări.

Tot în șase luni de la publicarea ordinului, unitățile care funcționează în prezent cu mai puțin 20 de paturi se vor organiza ca unități sanitare ambulatorii cu sau fără paturi de spitalizare de zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×