MRU: Cererea de „protectorat” a lui Tokes nu intră în cadrul constituțional

MRU: Cererea de protectorat a lui Tokes nu intră în cadrul constituțional
Publicat: 27/07/2013, 20:16
Actualizat: 01/02/2019, 18:42

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu spune că cererea pe care Laslo Tokes i-a adresat-o premierului Ungariei, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, nu intră „evident” în cadrul constituțional

Președintele Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, la Festivalul „Sighișoara Medievală”, că cererea de „protectorat” asupra Transilvaniei, adresată de europarlamentarul Laslo Tokes premierului ungar Viktor Orban, la Băile Tușnad, nu reprezintă „nicio noutate politică”, întrucât „o mai vehiculează și alții”.

El a subliniat că ideea ca premierul ungar să construiască, împreună cu Guvernul pe care îl conduce, „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, nu are nicio legătură cu cadrul constituțional existent.

„Am mai auzit de chestiunea aceasta și nu e nicio noutate politică, nicio idee de moment. Și n-o vehiculează doar un singur om, o mai vehiculează și alții. Noi rămânem la ceea ce Constituția României spune: este un stat național unitar, formulele de descentralizare trebuie să funcționeze bine peste tot și în așa fel încât comunitățile locale să beneficieze de pe urma descentralizării. Descentralizarea nu este un proces simplu, comportă timp, comportă resurse – nu poți face descentralizarea fără resurse – și în primul și în primul rând o bună aliniere la interesul național, la interesul comunităților locale, la interesul național. Iată deci și răspunsul meu. Multe idei, realitatea stă altundeva”, a spus Ungureanu.

Întrebat dacă o cerere precum cea formulată de Laszlo Tokes intră în vreun cadru constituțional, fostul premier a răspuns: „Nu, evident că nu, și aici practic și discuția se închide”.

El a atătat că nu știe dacă „se poate realiza așa ceva”, întrucât „nu se pune problema”.

„Nu știu dacă se poate realiza așa ceva, nu se pune problema, pentru că nu acesta este interesul nostru”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tușnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Trebuie să vedem ce preț plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban și Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare națională, în așa fel încât să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes, în prezența premierului Ungariei.

El a mai spus că trebuie să fie selectați specialiști care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că „secuimea are un steag”, și împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe „pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.

Laszlo Tokes a mai spus că Băile Tușnad, unde se desfășoară Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ținutului Secuiesc.

„Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tușnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tușnad, adică zona în care se desfășoară Universitatea de Vară. Dacă sunteți de acord, aș vrea să mai spun că suntem într-o locație din Ținutul Secuiesc autonom”, a precizat Tokes.

Tokes a mai spus că există divergențe la nivelul comunității maghiare din afara granițelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste.

„Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reușit să dividă comunitatea maghiară, națiunea maghiară, și regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie și nu există forța de coeziune, care ar ține laolaltă comunități mai mici sau mai mari”, a spus Tokes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul