PROIECT Ministerul Sănătății – Spitalele publice vor putea avea secții private, în care medicii să lucreze după program

PROIECT Ministerul Sănătății - Spitalele publice vor putea avea secții private, în care medicii să lucreze după program
Publicat: 31/07/2013, 21:11
Actualizat: 21/05/2015, 06:58

Spitalele publice vor putea organiza clinici sau secții private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

„Vorbim despre un proiect privind creșterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creșterea veniturilor acestora, dar și reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv șapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeași unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, miercuri, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

O altă opțiune a medicului ar fi să lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitară privată. „Așadar, medicul care nu vrea să lucreze în sistemul public cu normă întreagă va face publică decizia și atunci va avea dreptul să lucreze într-un spital privat, în cel de stat rămânând doar cu normă redusă”, a mai spus ministrul Sănătății, într-o conferință de presă în care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma în sistem.

În aceste condiții, pentru medicii care aleg prima variantă, respectiv aceea de a fi cu normă întreagă la stat, spitalele vor pune la dispoziția lor secții sau paturi private.

„Fiind vorba despre un sistem privat, consultațiile în aceste secții vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitară pentru secția sau paturile private vor fi afișate. O cotă din tariful pe care îl încasează medicul îl pune la dispoziția echipei cu care lucrează, iar o parte, spitalului”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Nicolăescu a subliniat că toată activitatea privată din spitalul public se desfășoară în afara programului de lucru, acest model funcționând cu succes, de zeci de ani, în spitalele publice din Franța.

Din suma încasată de către medic, 60% rămâne acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizând că numărul paturilor private nu va putea depăși 20% din totalul celor publice.

Potrivit lui Nicolăescu, acest proiect va fi aplicat mai întâi în sistem pilot, în primul semestru din 2014.

„De astăzi (miercuri – n.r.), proiectul va fi pus în dezbatere publică pentru 30 de zile. După aceea, vor fi analizate observațiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul își va urma traseul, astfel încât până la sfârșitul anului să se poată face evaluările și modificările astfel încât, atunci când intră în vigoare, să fie un proiect bun”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

În aprilie, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, declara, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolăescu a mai spus atunci că proiectul actului normativ respectiv vizează „excluderea medicului din sistem bugetar”, adică acesta „să nu mai fie funcționar public și să trăiască cu grila respectivă”.

„Lucrăm la noul proiect de lege privind plata după performanță și competitivitate. Acest proiect este în fază foarte avansată. Astăzi, spunem că un medic lucrează într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea și un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Dar, din păcate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public stă două ore în spitalul public și pleacă în două-trei cabinete. Dar problema este că își plimbă pacientul din sistemul public către cel privat, în acesta din urmă se rezolvă cazurile simple, iar dacă este de tratat, revine cu el în sistemul public”, a adăugat demnitarul.

Ministrul Sănătății a explicat, în același context, că prin noua lege, medicii pot avea garanția că muncesc în spitalul public câte șapte ore și primesc 3.000 de lei. „Medicii pot avea garanția că muncesc în spitalul public câte șapte ore, cât prevede Codul muncii, și primesc 3.000 de lei. Dar, dacă vrei să fii numai angajatul spitalului public, poți să vii să lucrezi suplimentar în niște paturi private sau secții private și îți completezi veniturile”, a mai spus Nicolăescu, precizând că noua reglementare va permite medicilor să opteze pentru ceea ce doresc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor: „Vreau să numărăm buletinele de vot. Scorul nu va rămâne...
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ce s-a întâmplat cu Lara și Monica, fetele dispărute din Cluj?! Unde au fost găsite?!
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Cod portocaliu de vreme severă în jumătate de ţară. ANM anunţă vijelii, grindină şi ploi...
Tragedie în România! El e bărbatul care a murit în secția de votare! Dumitru a...
Înduioșător! Ce era scris pe tricourile purtate de părinții Patriziei și a Biancăi, la înmormântarea...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Un ARO se vinde pe OLX. Proprietarul are o mare SURPRIZĂ. Ce bonus îi va...
Iulian Dumitrescu pierde preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova. Schimbare şi la Primăria Ploieşti
Bărbații CASTRAȚI trăiesc mai mult, spune o cercetătoare
DEMISIE ÎN ROMÂNIA Și-a anunțat plecarea din funcția de președinte al partidului: Îmi asum acest...
Vica Blochina s-a pus pe studiu. Vedeta a plătit 3500 de euro pe „meditații de...
Cum a apărut Gabriela, soția lui Dani Oțil, la nunta lui Răzvan Simion! Vedeta i-a...
VIDEO Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca,...
Rebecca și Antoni, sărut în camera roșie. Cum a reacționat Bogdan la vederea imaginilor. „Nu...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
Cercetătorii au creat murele fără semințe folosind metoda CRISPR
×