Aproape 8.000 de credincioși sunt așteptați să participe la ceremonia de beatificare a lui Vladimir Ghika. VIDEO

Aproape 8.000 de credincioși sunt așteptați să participe la ceremonia de beatificare a lui Vladimir Ghika. VIDEO
Publicat: 21/08/2013, 17:17
Actualizat: 24/10/2014, 03:06

A murit în închisorea comunistă de la Jilava, la 16 mai 1954, la vârsta de 80 de ani, după ce a fost arestat pe stradă în timp ce mergea la un bolnav. La aproape 60 de ani de la moartea sa, Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august, începând cu ora 11.00, la Pavilionul Romexpo, în prezența cardinalului Angelo Amato, trimisului special al Papei Francisc.

Reprezentanții Arhidiecezei Romano Catolice din București anunță o ceremonie solemnă la care vor participa 8.000 de credincioși, 200 de preoți, 20 de episcopi și 3 cardinali. „Locul ales pentru beatificare, Pavilionul Central Romexpo, este foarte generos și permite participarea unui număr mare de oameni. Avem semnale că vor veni credincioși atât din Muntenia, Dobrogea, dar și din Moldova și Ardeal. Vor veni oameni și din Franța și din Italia”, a spus Daniel Bulai, unul dinte preoții care se ocupă de organizarea ceremonialului.

După procesul de beatificare preotul Vladimir Ghika va deveni Fericitul și va fi ridicat la altar. În același timp el va putea avea o zi de sărbătoare în calendarul Bisericii locale și va putea fi expus în public. Pentru a fi insclus și în Calendarul Bisericii Catolice, cu ziua de 16 mai – cand a murti, trebuie ca arhidieceza de la București să-l propună la Vatican.

Beatificarea este o etapă spre canonizare. „Pentru a deveni sfânt trebuie ca după beatificare să se întâmple o minune prin mijlocirea lui. Această minune este un fel de minune semnată de Dumnezeu. De la beatificare până la sfințire poate să treacă câțiva ani, cum a fost în cazul Papei Ioan Paul al II-lea, sau mult mai mulți ani, cum este cazul Fericitului Ieremia Valahul care a fost beatificat în 1983, dar nu a devenit sfânt nici acum”, a spus preotul Francisc Ungureanu, preotul care din 2002 încoace a făcut toate demersurile ca Vaticanul să aprobe beatificarea. Acesta mai adaugă că minunea/ miracolul făcut de Fericitul Vladimir Ghika poate fi anunțat de orice credincios, dar va fi analizat cu rigoare de o comisie medicală de la Vatican.

Intrarea la procesul de beatificare este liberă. Ceremonia solemnă de sâmbătă de la ora 11.00 va fi prezidată de Cardinalul Angelo Amato, trimisul Papei Francisc. În aceeași zi, între orele 17.00 -17.45 la Biserica vicarială greco-catolică Sf. Vasile Cel Mare din București va fi celebrată o Slujbă în cinstea noului Fericit Vladimir Ghika, iar preoții vor face Acatistul și sfințirea cu Sfântul Mir a icoanei Fericitului. Este prima beatificare ce are loc în București.
Procesul pentru beatificarea și canonizarea lui Vladimir Ghika a început în 2002, când pe 2 februaie 2002, dosarul lui a fost înaintat la Congregația pentru Cauzele Sfinților. Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013, făcând posibilă beatificarea pe 31 august 2013.

A murit în urma bătăilor bestiale, în închisoarea de la Jilava

Vladimir Ghika este primul preot biritual, care a slujit atât în ritul catolic, cât și în cel ortodox. S-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol în familia de principi care a dat Moldovei și Valahiei mulți domnitori. În 1923 este hirotonit preot la Paris, unde lucrează și pentru străinii și săracii din Villejuif. Tot în favoarea lor a întemeiat și Comunitatea Sfântului Ioan la Auberive. În această calitate a putut duce pe toate meridianele Pământului mărturia credinței și a iubiri sale.
Începând cu 1939 vine în România unde rămâne chiar și după 1947 când s-a instaurat comunismul.

Pentru că Arhidieceza Catolică nu avea la acea vreme un episcop oficial, care să țină legătura cu Vaticanul, Vladimir Ghika l-a ajutat pe episcopul neoficial de atunci să corespondeze cu Papa. Securitatea a aflat de acest lucru și Vladimir Ghika a fost arestat pe stradă în 1952, când mergea la un bolnav. A fost condamnat în 1953, iar pe 16 mai 1954, după un an de chinuri și bătăi bestiale, a murit în spălătoria închisoarii de la Jilava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...