Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini

Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini
Publicat: 02/09/2013, 16:34
Actualizat: 31/07/2014, 14:03

Generalul (r) Francisc Radici, fost șef al Direcției Generale de Informații a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor mașini de lux.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Liviu Nicolae Stan, pentru furt calificat, Robert Alexandru Chira, pentru tăinuire, favorizarea infractorului și complicitate la furt calificat, Mihail Covaliu și Vitalie Covaliu, pentru tăinuire, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Public.

Alături de aceștia vor fi judecați Francisc Radici, Georgian Marius Trică, Dan Alexanderu Păun, Gabriel Cătălin Ene și Gheorghe Zamfir, pentru favorizarea infractorului.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Nicolae Florin Ioniță, pentru furt calificat, tăinuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere, Daniel Taranenco, Dumitru Ștefan, pentru înșelăciune, Alexandru Lucian Moldoveanu, Valentina Anemari Mihai, pentru tăinuire și Tiberiu Costel Gheorghe, pentru furt calificat și tăinuire.

Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, primul termen fiind stabilit la 11 septembrie.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că în perioada mai 2012 – februarie 2013, unii membri ai grupării infracționale au furat mai multe autoturisme de lux, fiind vizate, în special, mașinile lăsate de către proprietari cu motorul pornit și cheia în contact.

„Prin acest mod de operare, inculpații vizau două scopuri, după cum urmează: Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai ușor și pentru o sumă mai mare de bani pe «piața neagră», nemaifiind nevoiți să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situația furtului”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Proprietarii mașinilor aveau însă nevoie de ambele chei pentru a fi despăguți de firmele de asigurări, în caz contrar, potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, se considera că furtul s-a produs ca urmare a neglijenței acestora.

În aceste condiții, membrii grupării contactau victimele și să le propuneau „răscumpărarea” autoturismului furat.

„Infractorii obțineau astfel un profit sigur și rapid în urma activității lor infracționale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piața neagră și eventualei identificări a acestuia de către organele de poliție”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, atunci când restituiau mașinile, membrii grupării le spuneau proprietarilor că nu ei sunt hoții, ci doar niște intermediari și astfel negociau recuperarea autoturismelor, căutând să obțină sume cât mai mari de bani.

O altă modalitate de valorificare a mașinilor furate era vânzarea acestora cu acte și plăcuțe de înmatriculare false, către persoane care știau că autoturismele respective sunt furate.

„De asemenea, cu prilejul executării sau încheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpați induceau în eroare firmele de leasing cu privire la asumarea și executarea obligațiilor contractuale, prin însușirea autoturismului după momentul rezilierii contractului sau prin înstrăinarea lui, fără drept, către alte persoane”, au mai precizat procurorii.

Potrivit unor surse judiciare, generalul în rezervă Francisc Radici este acuzat că și-ar fi ajutat un prieten să recupereze de la hoți un Mini Cooper, în condițăiile în care victima ținea în torpedou toate actele autoturismului, iar atunci când s-a dus la firma de asigurări, nu a putut prezenta nici talonul și nici cheia de rezervă.

Gruparea infracțională era formată din 26 de persoane și luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului mașinii lui Gigi Becali, potrivit unor surse judiciare.

În acest dosar, polițiștii au făcut, în 29 aprilie, 32 de percheziții în București și județele Ilfov, Galați, Sibiu, Iași și Alba.

Fostul șef al Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, declara atunci că furturile unora dintre autoturismele de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact și motorul pornit. Acesta preciza că membrii grupării furau autoturisme de lux cu o valoare de piață de aproximativ 15-20.000 de euro.

Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire și într-un dosar privind achiziția ilegală a unor locuințe de serviciu, în care mai sunt cercetați generalii Corneliu Dobrițoiu, Traian Pigui, Floarea Șerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru și Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea și Ionel Vizitiu, precum și plutonierul Mihaela Matei.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vladimir Putin vrea să facă pace. Vestea pe care o aștepta toată Planeta: Noi suntem...
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×